Annons:

Skrev ut knark fick nakenbilder

"Linnea" är idag drogfri. Foto: Anders Blank

Skrev ut knark fick nakenbilder

Läkare förskrev dödliga doser medicin till kvinna med grav missbruksproblematik. Hon råkade ut för sex överdoser av de preparat har ordnade åt henne. Hon betalade med nakenbilder och kvinnan var inte ens läkarens patient.

Annons:

Linnea har haft ett tufft liv. Hon började missbruka tidigt och med missbruket följer som alltid kriminalitet. Hon stal en bil som 15-åring och blev jagad av polisen över Ölandsbron, hon har blivit dömd för utpressning och rån. Hon har under sin brokiga uppväxt lärt sig manipulera system och människor. I år har hon avtjänat ett straff för åldringsbrott. 

Benet skakade, fick diagnosen ADHD

För några år sedan blev hon dömd till kontraktsvård och inledde vården på ett behandlingshem i Linköping. Strax före avresan träffade hon en ny läkare som skulle göra en ADHD-utredningen på henne. 

– Han tittade på mig och kunde ställa diagnosen då han upptäckte att mitt ena ben skakade, säger hon.

Enligt Linnea gjordes det inte någon annan utredning på henne. Sedan var det bara fritt fram med förskrivning av mediciner. Och detta i enorma doser. Och dödliga. Värst är kanske Xanor som bara de allra tyngsta missbrukarna får.  Eller Heminevrin som ges till alkoholister som haft ett långvarigt missbruk. Annars handlar det främst handlar det om olika bensodiazepiner. 

Strax efter att hon fick kontraktsvård så fortsatte han att skriva ut mediciner till henne.  

– Jag hade inget koll på någonting, mådde jättedåligt under den här tiden. Jag tog allt, utan att veta eller tänka på konsekvenser. Jag hade sex överdoser på tio dagar när det var som värst. Jag förstår inte hur jag överlevde. 

"Får jag se dig naken"

Efter en tid bytte Linnea läkare. Men kontakten bibehölls. De hördes via Messenger. Och läkaren var ganska direkt.

 ”Får jag se dig naken”

”Ja men du måste betala, kan ta en bild i duschen sen”

”Ja vänta om en stund kommer 10 000”

Han ger henne också ett recept på en generisk variant av Viagra. Ett impotensmedel avsett för män.  I Sverige rekommenderas dock inte  läkare att skriva ut mediciner mot erektil dysfunktion till kvinnor. Det kanske faller på sin egen orimlighet.

– Detta är också medicin som inte täcks av högkostnadsskydd så samtidigt som han skrev ut receptet så swishade han 3 000 kronor. Men jag har aldrig diskuterat mina eventuella sexuella problem med honom. Detta måste ha varit någonting han bara har förutsatt. 

Det är inget brott att betala för nakenbilder, detta under förutsättning att personerna är vuxna. Däremot går det naturligtvis att fundera över lämpligheten av att en läkare vill ha nakenbilder på en tidigare patient som han förskriver läkemedel till. 

Och så fortsatte det. Ofta behövde Linnea inte en skicka in en bild, läkaren skickade pengar ändå. Hon ljög om att hon låg efter med hyran, eller hade en skuld hos kronofogden.

– Han har nog swishat mig runt 200 000 kronor, säger hon.

Varför?

– Förmodligen för att han kunde. Men han har också fått någon fix idé om att vi ska gifta oss. 

Varför berättar du det här för oss, du blir av med pengar och medicin?

– Jag vill göra rätt, jag har väl kommit till den insikten att jag vill börja respektera mig själv och då kan jag försöka se till att den här typen av läkare inte kan utnyttja missbrukare längre. 

Läkaren har uppnått pensionsålder och hans huvudsakliga arbetsgivare har varit Region Skåne. Han var i Region Kalmar län under några år. 

Det finns inga system som slår till om en läkare förskriver för mycket och för höga doser medicin. Därför har han kunnat fortsätta under lång tid att skriva psykofarmaka och andra beroende-
framkallande mediciner. Linnea fick alltså stora mängder narkotikaklassad medicin så mycket att det mer än väl täckte hennes missbruk. 

– Jag använde inte allt själv om vi säger så. Jag sålde en del men gav bort det mesta.

Litade på att hon tog rätt doser

Senaste gången Linnea träffade läkaren så konfronterade honom, frågade honom hur han kunde ge okontrollerade mängder av medicin, han svarade då att han litade på henne att hon tog rätt doser. 

– Han litar alltså på en missbrukare med lång dokumenterad historia av tablettmissbruk. 

Efter mötet har de haft sporadisk kontakt men hon har inte sedan dess tagit emot fler recept.

Linnea heter egentligen något annat och kommer från södra Kalmar län. Hon är sedan ett drygt halvår tillbaka drogfri och testas regelbundet.

Ärendet är anmält till IVO, myndigheten har överlämnat ärendet till åklagare i Malmö.

Vi kommer att följa upp med fler artiklar. 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagensvimmerby.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt