Annons:

Efter jul- och nyårshelgerna är tanken att man kan hämta ut och lämna in självtester vid Vimmerby hälsocentrals provtagningsbarack. Foto: Simon Henriksson

Efter lång väntan – snart kan du hämta ut självtester i Vimmerby

Väntan på att få hämta ut självtester i Vimmerby har varit lång. Nu är en lösning nära.
– Efter nyår kommer vi kunna lämna ut självtester vid provtagningsbaracken, säger Camilla Ljungdahl, verksamhetschef på Vimmerby hälsocentral.

Annons:

Möjligheten till att hämta ut, genomföra och lämna in självtester ska utökas i Kalmar län. Camilla Ljungdahl, verksamhetschef på hälsocentralen i Vimmerby, berättar att det kommer gå att hämta ut självtester i Vimmerby inom en snar framtid så folk inte behöver åka de två milen till Hultsfred. 

– Vi gör ett enormt arbete för att få verksamheten att fungera och vi får hela tiden nya uppdrag som vi måste ta itu med. Efter nyår kommer vi kunna lämna ut självtester från Vimmerby, säger Camilla Ljungdahl och fortsätter:

– Som det ser ut i dagsläget så drar vi igång med självtesterna efter årsskiftet om vi inte får utrustningen tidigare, då kan vi börja före jul. Här kommer utlämningen ske vid provtagningsbaracken utanför hälsocentralen där man tar sina PCR-prover i dag. 

"Provtagare som har arbetat upp sig"

Hon berättar att det är bättre kvalité på PCR-testen för covid-19 då det utförs av medicinsk personal innan provet sänds till laboratorium för analys. 

– De prover vi tar med utbildad personal är det bättre kvalité på. Ska du själv pilla dig i halsen och i näsan så är felkällorna för att du inte vågar pilla dig tillräckligt mycket i halsen och näsan större. Här är det duktiga provtagare som har arbetat upp sig. Det finns dock en begränsning med att vi inte kan ta hur många prover som helst. Man måste klä på sig och klä av sig mellan varje patient med skyddsutrustningen och då är det långärmat plastförkläde, munskydd, visir och handskar. När det gäller självtester så kan vi bara lämna ut till ett friskt ombud, säger Ljungdahl. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt