Annons:

31 PERSONER INOM ÄLDREOMSORGEN SMITTADE AV COVID-19

31 personer inom kommunens äldreomsorg är smittade av covid-19. Foto: Jakob Karlsson

31 PERSONER INOM ÄLDREOMSORGEN SMITTADE AV COVID-19

Den här veckan är 31 personer inom äldreomsorgen smittade av covid-19. 14 av dem är brukare och 17 medarbetare.
– Det är en besvärlig situation nu, säger socialchefen Anette Nilsson.

Annons:

Av de 14 brukarna är det nio som har hemtjänst och fem som bor på ett vård- och omsorgsboende. Två av kommunens fyra boendeenheter har smittade brukare, men man går inte ut med vilka boenden det handlar om av sekretess- och integritetsskäl.

Av medarbetarna är det 13 personer som är smittade inom hemtjänsten och fyra inom vård- och omsorgsboenden.

– Det är en besvärlig situation nu. Smittspridningen är allmänt stor i norra länsdelen och det speglas i vår verksamhet. Det är svårt att säga när det har varit som värst, men det är nog de senaste veckorna och i samband med storhelgerna. Det är svårt bemanningsmässigt, många vill och behöver vara lediga. Vi får göra omfördelningar hela tiden och det görs ständiga omplaneringar ute i verksamheterna. Särskilt inom hemtjänsten är det ansträngt. Många tar ett stort ansvar.

Inom LSS är ingen brukare smittad för närvarande.

– Men det hade vi i höstas. De här siffrorna ändrar sig hela tiden. Den här veckan har vi klart färre smittade på vård- och omsorgsboenden jämfört med förra veckan.

"Är nog rätt otänkbart" 

Smittspårning pågår i verksamheterna, men hur smittan kommit in på boendena går inte kartlägga fullt ut.

– Varifrån det kommer går inte uttala sig om. Smittspårningen går ut på att identifiera personer som kan vara bekräftade och att testa dem. Att klara våra verksamheter helt utan smitt när spridningen är som den är i samhället är nog rätt otänkbart. Vi följer riktlinjer och rutiner och jobbar på så bra vi kan, som jag ser det.

Har det varit några dödsfall orsakade av covid-19 inom äldreomsorgen senaste tiden?

– Det är klart att vi har dödsfall, men det är inte vi som rapporterar in det utan det gör läkare på regionen. Jag kan inte uttala mig om orsakerna till dödsfallen, den informationen går inte till oss.

 Anhöriga får information

Flera andra kommuner går ut med vilka boenden som fått in smittan. Nilsson tror att den unika situationen gör att kommunerna kommer till olika ståndpunkter i den frågan. 

– Jag skulle tro att det beror på att vi aldrig varit i en sådan här situation. Vi har tagit del av en en del domar och man kan känna sig trygg med att man får information om man är berörd. Anhöriga informeras om vi upptäcker smittan på boenden.

Brukare som blir smittade isoleras på sina rum.

– Vi vidtar åtgärder utifrån riktlinjerna vi har. I början hade vi en särskild avdelning, men nu har vi inriktningen att man får vård och omsorg i sitt hem och att vi avgränsar det.

 "Det borde vara så"

Den här veckan får Vimmerby ytterligare 75 doser av vaccinet och kan påbörja vaccinationerna vid Vimarhaga och Borghaga. Nästa vecka bör i stort sett alla brukare inom äldreomsorgen ha fått den första dosen.

– Det borde vara så, men jag törs inte säga att det blir så fullt ut. Man ska vara frisk när man tar sprutan och det kan vara någon som behöver vänta av den anledningen.

Har du någon uppmaning till allmänheten?

– Det är väl det som vi alla säger: att det är väldigt viktigt att alla är med och tar ansvar så vi får bukt med smittspridningen. Att vi håller avstånd och undviker vissa miljöer. Vaccinationerna är på gång även för allmänheten och det är viktigt att vi håller nere smittan tills det är klart.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt