Annons:

  • Dokumentär om Hultsfredsfestivalen skapas för SVT

    Hultsfredsfestivalen blir dokumentär och förhoppningsvis blir det förpremiär i Hultsfred. Foto: Fredric Sommer/Mostphotos

  • Dokumentär om Hultsfredsfestivalen skapas för SVT

    Putte Svensson, grundare Hultsfredsfestivalen, tycker att det känns fantastiskt att Hultsfredsfestivalen fortfarande lever kvar. Foto: Arkivbild

  • Dokumentär om Hultsfredsfestivalen skapas för SVT

    – Det är otroligt när man pratar med Hultsfredsborna. Alla har en varm relation till festivalen trots att många svinade rätt bra, säger Hans Erik Therus, dokumentärfilmare.

Dokumentär om Hultsfredsfestivalen skapas för SVT

Dokumentär om Hultsfredsfestivalen skapas för SVT. – Det känns väldigt roligt och det häftigaste är att lilla Hultsfred har gjort avtryck i musikhistorien, säger Putte Svensson, en av Hultsfredsfestivalens grundare. 

Annons:

År 1981 satte sig Putte Svensson med sina vänner och kom på den briljanta idén. Idén som skulle prägla svenska folkets relation till musik och framför allt till Hultsfred.  

– Det fanns inga band som spelade här och vi kunde ju inte åka till Stockholm varje vecka för att gå på konserter. Vi tar hit banden istället för att åka till dem, tänkte vi då, säger Putte Svensson, en av grundarna för Hultsfredsfestivalen. 

Skapade ett community

Enligt honom skapade de ett community där folk som hade samma intresse samlades och hade roligt. Nu ska fenomenet med festivalen bli en dokumentärfilm och SVT är väldigt positiva till idén. 

– Hultsfredsfestivalen är en del av flera generationers kollektiva musik- och identitetshistoria. 
Här finns Gnosjöanda och dramatiska vändor till ett soundtrack av legendariska spelningar, säger Ella Petersson, Musikredaktör SVT och projektledare för filmen. 

Lakritsshots ur naveln

Hon har många egna minnen förknippade med platsen. 

– Jag själv var flera år på festivalen och upplevde så mycket. Allt ifrån ny fantastisk musik till att få frågan vid sjöns strand om man möjligen kunde få inmundiga lakritsshots ur min navel. 

Hans Erik Therus, film- och dokumentärskapare, skrattar när han hör Ella Peterssons minne. 

–  Alla jag har mött har tyckt att Hultsfredsfestivalen var underbar och det är otroligt när man pratar med Hultsfredsborna. Trots att många av oss svinade rätt bra så verkar alla ha en varm relation till festivalen. 

Vill visa kampen

Orsaken till att han nu vill göra en dokumentär är bland annat nyfikenheten på festivalens start. 

–  När jag var på Rockarkivet såg jag väldigt många bilder som fascinerade mig. Jag vill dyka ner i den första tiden och visa kampen med att få allt att fungera, säger Hans Erik Therus. 

Eftersom materialet är stort att gå igenom ser han det som en utmaning att klippa ner filmen till 72 minuter. 

–  Det kommer att bli nostalgi och intervjuer men visst blir det svårt att bestämma urvalet, säger han. 

Förpremiär i Hultsfred

På grund av Coronan tror han att projektet kommer att ta tid men målet är att filmen ska vara klar om ett år. 

– Jag hoppas att Corona är borta då för jag vil ha en förpremiär i Hultsfred. Tänk att bjuda in några band i samband med filmvisning en varm sommarkväll. Det vore otroligt roligt. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt