Annons:

UPPMANINGEN:  ”Rapportera in fynd av döda fåglar”

Tama fjäderfä ska hållas inomhus för att miska spridningen av fågelinflusensa och allmänheten uppmanas att rapportera in fynd av döda vilda fåglar.

UPPMANINGEN: ”Rapportera in fynd av döda fåglar”

Jordbruksverket uppmanar allmänheten att rapportera in fynd av döda fåglar till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA), på så sätt kan man få reda på om fågelinfluensaviruset finns i ett visst område. Samtidigt uppmanar Jordbruksverket att alla tama fjäderfän ska hållas inomhus utan kontaktmöjligheter med vilda fåglar.

Annons:

Flera fall av fågelinfluensa har upptäckts hos både vilda och tama fåglar i Europa och i början av året upptäcktes ett utbrott av fågelinfluensa på en fjäderfäanläggning i Skåne. Ännu har inga besättningar i Kalmar län drabbats. I Skåne har hittills cirka 35 000 tamfåglar avlivats på tre olika gårdar. Jordbruksverket har höjt skyddsnivån från nivå 1 till nivå 2 i hela Sverige.

När Jordbruksverket höjer skyddsnivån för alla fjäderfä innebär det att de ska hållas inomhus för att undvika kontakt kan ske med vilda fåglar. Om det inte går ska foder och dricksvatten ges inomhus eller under skydd utomhus, Detta gäller för ankor, gäss och strutsfåglar.

Djurägare i hela landet uppmanas vara uppmärksamma och ta kontakt med veterinär om fjäderfän visar ökad dödlighet, förändringar i foder- och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd.

"Vi är också tacksamma om allmänheten rapporterar in fynd av döda vilda fåglar till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). På så sätt kan ökad dödlighet upptäckas och genom provtagning kan vi också få reda på om viruset finns hos vilda fåglar i ett visst område", skriver länsstyrelsen i Kalmar på sin hemsida.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt