Annons:

  • Vidlyftiga planer stoppas av detaljplan

    Hampus Thorstensson är en riktig idéspruta och vill bygga ett friskvårdsområde bredvid campingen. Foto: Arkivbild

  • Vidlyftiga planer stoppas av detaljplan

    Så här var det tänkt att det skulle bli. Foto: privat

Vidlyftiga planer stoppas av detaljplan

Hampus Thorstensson, ägare till Vimmerby camping, har stora planer för ett friskvårdsområde men stoppas i nuläget av kommunens detaljplan. 
– Alla politiker och tjänstemän har varit väldigt lyhörda, säger Hampus Thorstensson. 

Annons:

Hampus Thorstensson, ägare av Vimmerby camping, är en idéspruta och har tankar kring hur man kan göra Vimmerby mer attraktivt. Flera förslag på discgolf- och boulebana har han presenterat för kommunen som, enligt honom, har lyssnat lyhört. Ändå måste planerna läggas på is eftersom en detajplan är upprättad för det tänkta området. 

– Både politiker och tjänstemän har varit otroligt bra och det har verkligen velat hjälpa till men eftersom detaljplanen är upprättad på 10 år så sätter det stopp. 

Padel och livsmedel

Platsen som han tänkt är det stora grönområde bredvid campingen, nedanför nya bostadsområdet. Hans önskan är att tillsammans med en idrottsentreprenör öppna en padelanläggning och en obemannad livsmedelsbutik som är öppen året runt. 

– Vi tänker oss boulebanor och BMX-bana också för det tror vi på. Cykelturismen är het just nu. En vandringsled för barnvagnar vore också väldigt kul att få till. 

En annan spännande idé är att ta hjälp av dagvattnet och skapa en naturlig damm där man kan ha put- and takefiske. 

– Det finns ett sådant ställe i Gränna där man får betala och fiska med nappgaranti. 

Detaljplaner är komplexa

Tommy Dahlgren, gatuchef Samhällsbyggnadsförvaltning, menar att detaljplaneprocessen är komplex och att det är fler aktörer än kommunen som är inblandade. 

– Boverket och Miljö- och byggnadsavdelningen är också med i bestämmelserna. I just det här området har kommunen sålt 10 villor där köparna har vägt in detaljplaneförutsättningen innan sitt köp, säger han. 

I dagsläget är det sex år kvar innan man kan diskutera frågan igen och för att ändra en detaljplan krävs restriktioner. 

– När en kommun ska planera markanvändning måste beslutet göras med eftertanke. Det blir alltså en prioritering för politikerna i hur prioriterad en ändring är i förhållande till en annan.

Begränsade resurser

Resurserna är begränsade och det finns oftast mer önskade ändringar än vad som praktiskt blir möjligt.

– Därav trögheten och de långa tidsintervallen som följd. Granskningar och samråd med grannar och sakägare och andra myndigheter som exempelvis Länsstyrelsen tar tid, säger Tommy Dahlgren. 

– Många av våra planer kommer gå att genomföra men inte alla. Vi siktar mot månen och hamnar vid trädtopparna. Det är vi nöjda med, säger Hampus Thorstensson. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt