Annons:

Rekordmånga samtal till BRIS under julen

Genrebild Foto: pixabay

Rekordmånga samtal till BRIS under julen

Under julen mottog BRIS, Barnens rätt i samhället, rekordmånga samtal från barn som ville prata om familjesitutionen, nedstämdhet och ångest. 

Annons:

Samtalen till BRIS ökade med 40 procent under jullovet. BRIS kuratorer mottog 1 438 samtal under perioden 21 december till den 6 januari. 

– Behovet av stöd är stort bland barn i Sverige just nu. Därför fortsätter Bris att utveckla verksamheten och tillgängligheten för att varje barn i behov av professionellt stöd, råd och hjälp ska kunna få det snabbt och enkelt, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.

"Viktigt att få känna hopp"

Barnen som ringde in ville särskilt prata om sin familjesituation och om känslor av nedstämdhet och ångest. Enligt BRIS har de barn som haft utsatt familjesituation redan innan jul haft det svårare. Barn har rapporterat om missbruk, fylla och bråk. Samtalen om psykiskt och fysiskt våld har en kraftig ökning under julen 2020 jämfört med 2019. 

– Pandemin påverkar barns sociala relationer och givetvis uppstår det hos många barn ett behov av att prata om hur det blir och hur det känns. Det blir också viktigt att få bli tryggad och känna hopp om att livet inte alltid kommer att vara så här, säger Magnus Jägerskog i ett pressmeddelande. 

Lyssnar och stöttar

Samtalen började komma in till BRIS redan i början av december där barn berättade om sin oro inför julen med avsaknad från sina släktingar och att julen inte kommer att bli som de brukar. Barnen ville också prata om oron inför hur skolan skulle bli efter jullovet. 

BRIS går ut med två exempel på samtal från barn i sitt pressmeddelande:  

"Jag mår så dåligt. Nu har corona gått upp, det har blivit en muterad version, klimatförändringar som hotar hela min framtid. Det känns verkligen som världen håller på att gå under. Det känns som att det aldrig ska ta slut. Det är bara samma skit och jag väntar på den framtid som också ser ut som skit."

Ett annat barn säger till en kurator: 

"Jag har låst in mig på toaletten och hela jag skakar och hjärtat slår jättefort. Nu när vi är tillsammans hela familjen så måste jag låtsas vara glad men det går inte och jag vågar inte vara ledsen nu. Pappa är full och jag är jätterädd."

Kuratorerna lyssnar och stöttar. Tillsammans med barnet hittar de strategier för att barne ska må bättre. 

Fakta

BRIS kuratorer finns tillgängliga för barn upp till 18 år varje dag kl. 9–12 och 14–21 på telefon 116 111 och via chatt eller mail på bris.se. Det är gratis och syns inte på telefonräkningen.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt