Annons:

Bedrägerihärva med koppling till länet

Robert Loeffel Foto: Pressbild

Bedrägerihärva med koppling till länet

En dam i Dalarna har lurats på runt 100 000 kronor. Pengarna har sedan mottagits av länsbor som nu misstänks för penningtvätt. 

Annons:

De så kallade vishingbedrägerierna är ett allt större problem. Bara på tre år har bedragare lurat äldre på mer än en halv miljard kronor. Nu har polisen börjat nysta i ett bedrägeri där en äldre dam i Dalaran lurats på runt 100 000 kronor. Och det har nu kopplingar till länet, där det finns sammanlagt sex misstänkta personer. 

– Det handlar ofta om unga män i åldern 15-30 år som erbjuds någon tusenlapp för att ta emot pengar på Swish. Det handlar ofta om 15 000 kronor som är en gräns för uttag. Efter att de här pengarna slussats vidare så får de ersättningen, säger Robert Loeffel presstalesman region Syd. 

Nu har polisen identifierat misstänkta i Kalmar, Nybro, Vimmerby och Hultsfred. 

– Tyvärr är det ofta så att de här unga männen inte förstår att de gör sig skyldiga till brott, säger Robert Loeffel. 

Systemen gynnar bedragarna

Polisen har nu tröttnat på bedrägerierna. På sin hemsida menar Stefan Larsson, utredningsledare på bedrägerisektionen i polisregion Syd, att brottslingarna har det för lätt.

– Det är alldeles för lätt att genomföra denna typ av åldringsbedrägerier med alla tillgängliga offentliga system som gynnar bedragarna. Många av de bedrägeribrottsnätverk vi jobbar mot har direkt kopplingar till grov organiserad brottslighet som misstänks för mord, grova narkotikabrott, säger han.

Flera banker har efter samverkan med polisen infört olika kontrollsystem för att försvåra bedrägerierna som trots detta fortsätter.

– I Sverige är det alldeles för enkelt att få tillgång till persondatauppgifter via sökmotorer på internet och appar. Bedragare utnyttjar detta och kan hur enkelt som helst kartlägga sina offer som i de här fallen ofta är äldre personer över 70 år. 

Polisen i region Syd har under de senaste två åren frihetsberövat 36 huvudmän i olika bedrägerinätverk som genomfört vishingbedrägerier som åtalats för grova bedrägerier och 81 penningmålvakter har dömts för brott. 

Fakta

Fakta: Vishing

Det som kallas för vishing-bedrägerier är när bedragare ringer upp och utger sig för att ringa från bank eller myndighet. Ofta påstår bedragaren att det pågår ett bedrägeri för att du ska bli stressad och vilja hjälpa till att stoppa det. Därefter ber den som ringer att du ska identifiera dig via bankdosa eller bank-id. 

1. Lämna aldrig ut dina koder till någon. Du kan uppmanas att identifiera dig via bankdosan, även det kan ge bedragaren tillgång till dina konton.

2. Logga aldrig in med Bank-id på annans begäran - Om du plötsligt blir uppringd av någon som vill att du loggar in på din bank eller att du ska uppge dina koder ska du avsluta samtalet.

Källa: Polisen

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagensvimmerby.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt