Annons:

  • August Martinsson släpper sin debutroman "De som flyter" i mitten av februari. Foto: privat

  • Boken handlar om psykisk ohälsa och anklagelser i skolans värld. Foto: privat

Ny bok om psykisk ohälsa och anklagelser i skolans värld

En ny socialrealistisk roman om en lärares kamp mot psykisk ohälsa och anklagelser kring sexuella trakasserier. – Jag ville skildra vad det gör med en människa, säger August Martinsson, författare.  

Annons:

I mitten på februari kommer en helt ny debutroman som utspelar sig i Malmö och Köpenhamn. Boken är en socialrealistisk historia där man får följa slöjdläraren Anton Rinfors som lider av psykisk ohälsa och dessutom blir anklagad för att ha utsatt elever för sexuellt ofredande. 

– Jag vill skildra vad som händer med en människa i en sådan situation, säger författaren August Martinsson som till vardags också arbetar som slöjdlärare. 

Ingenting gemensamt

Att bokens huvudperson och han själv skulle ha något mer gemensamt förnekar han men menar ändå att flera scener i boken är tagna ur verkligheten. 

– Man har hört om lärare som tagits ur tjänst för att någon elev anklagat hen för sexuellt ofredande och det kan bli otäckt när ord står mot ord. 

Ändå understryker han att eleverna måste komma i första hand och förstår att man vidtar åtgärder i en sådan situation. 

Manus nummer 2 ute bland bokförlag

August Martinsson har tidigare gett ut noveller och även denna debutroman var endast en novell från början.

– Den var några år sedan jag började skriva den här boken och jag har skrivit några timmar på morgnarna innan jag har gått till jobbet. Jag tycker det är roligt att skriva. 

Eftersom covid-19 sätter stopp för både releasefest och bokturné kan han inte ha läsning på biblioteken som författare annars har. Redan nu har han ytterligare ett manus ute på bokförlagen och han väntar spänt på svar om den ska publiceras. 

– När allt kring covid har lagt sig ska jag ut och ha författarbesök, säger han. 

Releasedatum 15 februari

August Martinsson bor numera i Malmö men är född i Rimforsa och har bott i Vimmerby en tid av sitt liv. Boken heter "De som flyter" och ges ut på Ekström och Garay förlag. Den 15 februari finns den att köpa på digitala bokförsäljare och på Vimmerby bokhandel. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt