Annons:

Kulturskolan drar igång igen – ny danssal skapar nya möjligheter

Jennie Leander Lilja och Kajsa Lundahl har dragit igång Kulturskolans verksamhet igen efter ett längre uppehåll till följd av coronapandemin. Foto: Ossian Mathiasson

Kulturskolan drar igång igen – ny danssal skapar nya möjligheter

Kulturskolans olika verksamheter har inte varit igång sedan i mitten av november. På måndagen drog de igång igen och har en ny danssal till sitt förfogande. 
– Vi är jättenöjda och allt känns så positivt, säger Jennie Leander Lilja, chef på Vimmerby Kulturskola. 

Annons:

Regeringen uppmuntrade i samband med torsdagens pressträff till att idrotts- och kulturaktiviteter för barn och unga ska undantas från regeringens vädjan att stänga ner verksamheter. 

Vimmerby kommun har förändrat en del utifrån de nya rekommendationerna och Kulturskolans gruppundervisning med barn och ungdomar födda 2005 och senare startar upp i dag. 

Ensemble, musikal, teater, film och foto börjar nu, vecka fyra, och danskurserna nästa vecka.

– Det var glädjens dag hos oss i torsdags. Solen sken utomhus och samtidigt fick vi besked från regeringen om att kommunerna ska försöka se till att öppna upp aktiviteter för bland annat kulturverksamhet. Då tog Vimmerby kommun beslut om att Kulturskolan får öppna sin verksamhet igen för barn födda 2005 och senare, säger Jennie Leander Lilja, enhetschef på Kulturskolan.

"Tror att de behöver det nu"

Jennie Leander Lilja och Kajsa Lundahl, danspedagoger på Kulturskolan, känner glädje över att gruppverksamheten kan komma igång igen.

– Verksamheten stängdes ner vecka 46, då hade vi en kalasvecka där vi bjöd på tårta och presenter och hade massa roliga saker i huset. När vi hade genomfört halva veckan stängdes allt ner och vi fick inte träffas längre, säger Jennie Leander Lilja och fortsätter: 

– Vi är så redo för våren. Det ska bli så härligt att komma igång. Vi hade planerat för att vi kanske behövde ha distans framöver men nu får vi träffas igen. Vi måste fortfarande vara noga med säkerheten. 

Kajsa Lundahl är lika glad för att Kulturskolans personal får träffa eleverna live igen.

– Vi tror att de behöver det nu, framför allt de som går på högstadiet och har haft studier på distans och suttit hemma. De måste komma ut och röra på sig och byta miljö. Vi är medvetna om allvaret, den här lättnaden har inte kommit för att våra siffror har blivit bättre, utan för att ungdomarna behöver aktivera sig, säger Kajsa Lundahl. 

Kulturskolans personal är anställda för Kulturskolan och hyrs ut till grundskolan och gymnasiet. 

– Om man tittar på Kulturskolan får vi ha all barnverksamhet upp till 15 år, men ingen vuxenverksamhet. Gymnasiet har en annan grej. De har börjat förändra till distans där de ska gå i skolan ena veckan och studera på distans andra veckan. Då kommer vi dansa med dem på plats ena veckan och köra digitalt andra veckan, säger danspedagogerna.

Positivt med ny danssal

I flera års tid har Kulturskolan i Vimmerby önskat sig en större danssal. En yta som tidigare har använts som dramasal och kontor har förvandlats till en danssal som ger Kulturskolan bättre förutsättningar.

– Det kommer underlätta schemamässigt då vi kan lägga stora grupper parallellt. Vi behöver inte lägga grupperna lika sent på kvällarna, något som har varit ett tidigare problem med många krockar, säger Kajsa Lundahl.

Jennie Leander Lilja lägger till: 

– Vi har fått lägga smågrupper i den lilla danssalen, men de fick till slut inte vara så stora. Vi har varit begränsade och nu får vi bättre möjligheter. Den nya danssalen gör mycket för oss. Även om vi hade en liten grupp i den lilla salen så kunde man inte röra sig så stort. Nu kan man göra stora övningar i en följd.

Kulturskolan har numera två danssalar, aulan och den nya danssalen. Den lilla danssalen har gjorts om till dramasal som ska utrustas med svarta gardiner så det blir som en blackbox. 

Varför blev detta av?

– Vi har ett sådant stort söktryck på gymnasiets dansprofil så vi var tvungna att ha auditions i våras. För att ha dansprofilen igång med så stora klasser var kravet att ha två stora danssalar. Det går inte ha en dansprofil utan tillräckligt med lokaler. Arbetet påbörjades i våras och blev klart i augusti så det gick väldigt snabbt, säger Jennie Leander Lilja och får medhåll av Lundahl:

– Det var positivt att renoveringen gick att genomföra när vi inte kunde ha lektioner som vanligt, säger Lundahl.

Nya lokaler en trappa ner

En trappa ner renoveras det just nu för fullt.

– Det blir så himla grymt, jag blir lycklig när jag tänker på det. Det blir omklädningsrum med dusch för killar och tjejer, sy- och tygrum, verkstad för kulissbyggande, rekvisitaförråd och klädförråd precis vid tvätten så vi kan tvätta, torka och hänga kläder i kostymförrådet. Vi får också nya möjligheter med fler sminkplatser. Vi får helt plötsligt en våning som är anpassad för föreställningar och kulturverksamhet, säger Jennie Leander Lilja. 

Kajsa Lundahl:

– Det möjliggör så himla mycket när man har rätt lokaler. Vi kommer kunna göra mer projekt och ta in folk utifrån. Det är de här förutsättningarna vi behöver, säger Lundahl.

"Kan göa massa roliga projekt"

Jennie Leander Lilja berättar att det blir ett kulturhus hela vägen.

– Vi har fått springa upp och ner för trapporna i A-huset och ha grejer på olika platser i Vimmerby. Nu är allting samlat på en och samma plats. Det är kul att Vimmerby kommun vill satsa och skapa detta i Vimmerby. Det är häftigt att ha en sådan här byggnad där man får komma och vara kreativ och skapa kulisser, sy kläder. Vi kan göra massa roliga projekt, säger Jennie och Kajsa. 

Vad finns det för tidsplan vad gäller byggnationen i källaren?

– Det ska vara klart någon gång i slutet av vårterminen. Vi i Kulturskolan har en plan på att arrangera ett öppet hus i slutet av maj men vi vet inte vad som händer med coronapandemin, annars blir det en större uppstart till hösten, säger Jennie.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt