Annons:

SD vill veta mer om long-covid i Kalmar län –

Martin Kirchberg (SD) är besviken på svaret som Sverigedemokraterna fick då de senast ställde frågan kring långtidssjukskrivna på grund av covid -19. Foto: Arkivbild

SD vill veta mer om long-covid i Kalmar län – "Symtomen extra lömska"

I en interpellation till Region Kalmar ställer Sverigedemokraterna frågor om vad man gör för de långtidssjukskrivna i covid-19. 
– Man vet i dagsläget inte hur många som är långtidssjukskrivna, säger Martin Kirchberg (SD), oppositionsråd. 

Annons:

Tidigare har Sverigdemokraterna ställt frågor kring av rehabilitering av långtidssjukskrivna på grund av covid-19 till regionens krisledningsnämnd och svaret de fick blev de inte nöjda med. Därför har de återigen tagit upp frågan genom en interpellation. 

– Den information vi fick då lämnade lika många frågor som svar, säger Martin Kirchberg (SD), oppositionsråd i regionen. 

Stora luckor i sjukvården

Han säger vidare att man i dagsläget inte vet hur många som är långtidssjukskrivna på grund av covid-19 och att det finns stora luckor i sjukvården. Därför ställer nu Sverigedemokraterna frågan vad som görs för att följa upp covidpatienter och vad regionen gör för att informera invånare om vilken rehabilitering som finns att tillgå. 

– Många känner en oro över att man inte blir återställd eller att det tar väldigt lång tid, säger Claus Zaar (SD), ledamot i hälso- och sjukvårdsberedningen. 

Viktigt att nå befolkningen

Han menar också att många människor kämpar på trots känningar efter att man varit sjuk i covid-19 för att man inte vill vara till besvär. Därför ser han det som viktigt att nå ut till befolkningen och berätta att sjukvården finns till hands. Dessutom ser Sverigedemokraterna en risk att folk drar sig för att söka hjälp vid ihållande symtom. 

– Långtidssymtomen efter covid-19 är extra lömska just för att det handlar om så många olika typer av symtom. Det kan märkas på andningen, att man blir trött eller får minnesluckor. Sjukvåren är redan hårt belastad men tar vi inte tag i detta med full kraft blir följdverkningarna ännu värre, säger Bo Karlsson, ledamot i regionstyrelsen. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt