Annons:

Kommunen anmäler brist inom omsorgen till IVO

Kommunen har upprättat en anmälan till IVO efter att brister uppdagats inom omsorgen. Foto: TT

Kommunen anmäler brist inom omsorgen till IVO

Kommunen har upprättat en Lex Sarah-anmälan till IVO sedan man upptäckt felaktigheter i hanteringen av LSS – lagen om stöd och service.

Annons:

Brukaren har haft rätt till LSS – men i stället fått insatser utifrån socialtjänstlagen. Den har därmed inte fått de insatser den har rätt till.

– Jag kan inte säga exakt vilken insats det rör sig om med anledning av att det riskerar att röja en sekretessbelagd uppgift. Konsekvensen detta fått för brukaren är emellertid att denne inte fått del av sin lagstadgade rättighet att uppnå goda levnadsvillkor, skriver kvalitetssamordnaren Hanna Alsér i ett mejl till DV.

"En långtgående skyldighet"

Bristen ses som ett allvarligt missförhållande alternativt risk för allvarligt missförhållande. Kommunens utredning av händelsen är ännu inte utredd – men redan nu kan man alltså konstatera att fel begåtts och att händelsen ska anmälas till IVO.

– I samband med att ett nytt beslut om insats ska verkställas uppmärksammas detta och man ser att det kan ha att det varit brister i vår informationsskyldighet vad gäller olika former av insatser. I det aktuella fallet har detta medfört konsekvensen att den enskilde inte fått del av de insatser hen har rätt till. I vår roll har vi en långtgående skyldighet att lämna upplysningar och bistå med annan hjälp för att människor ska kunna ta tillvara sin rätt. Bristfällig information kan medföra konsekvenser som i detta fall bedömts bli så allvarliga att en Lex Sarah-anmälan upprättas, skriver Alsér.

"Ofta mer fördelaktiga"

Skillnaden mellan socialtjänstlagen och LSS beskriver Alsér såhär:

– Socialtjänstlagen (SoL) är basen för stöd och hjälp till personer med funktionsnedsättning. Därutöver finns pluslagen stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Insatser enligt LSS är ofta mer fördelaktiga för den enskilde. Anmälan handlar om att man istället för att ha tillgodosett brukarens rätt till insatser enligt LSS gjord det via SoL

Kommunen gör också en översyn av brukarens insatser.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt