Annons:

Matz från Öland involverad i hustvisten som kan bli Ebba Buschs (KD) fall

Esbjörn och Matz Bolin. Foto: Privat

Matz från Öland involverad i hustvisten som kan bli Ebba Buschs (KD) fall

KD har rasat i opinionssiffror sedan Ebba Busch (KD) beslutade att köpa hus av 81-årige Esbjörn utanför Uppsala. Husägarens brorson Matz Bolin bor i Borgholm och har kontaktats av KD-ledaren. 

Annons:

I dag börjar den rättegång som ska avgöra om en husägare var vid sina sinnens fulla bruk när han skrev på köpehandlingen till en köpare. Köparen var inte vem som helst utan KD-ledaren Ebba Busch. 

– Hon sprang omkring hela sommaren och skulle bjuda Esbjörn på fika. Hon ringde mig också och ville höra vad jag tyckte. Men det var inget bra samtal, hon tyckte jag var otrevlig, säger Matz Bolin.

Han är Esbjörns brorson och enligt honom så fick han och syskonen fastigheten i arv. Men alla ansåg att det var bättre att Esbjörn tog hand om den så länge han levde. Men det var ingen bevittnad handling. Men det är inte det köpekontraktet som Ebba har heller, i alla fall inte enligt Matz.

– Nej, det kan knappast vara giltigt när Ebbas kompis skriver på. 

Det har inte bara varit bråk om huruvida Esbjörn förstod vad han gjorde när han skrev under kontraktet. Det har varit bråk om priset också. 

– Ja, det var en kraftig undervärdering. Men så var mäklaren som gjorde värderingen en kompis till Ebba, säger Johann Binninge som är juridiskt ombud för Esbjörn. 

Advokaten kommer att hänvisa till avtalslagen under dagens förhandling i Uppsala. 

– Det framgår tydligt att hon utnyttjat hans oförmåga att veta vad han skrivit under. När han blir stressad så har han svårt att förstå, säger Johann Binninge. 

Matz Bolin bekräftar också Esbjörns mående. 

– Han har varit på utredning runt hans psykiska hälsa sedan 2010. Det var efter hans sambo dog. 

KD rasar i opinionen

Vid årets första SIFO-undersökning rasade KD i opinionen. De börjar närma sig riksdagsspärren och förklaringarna sägs vara tre. Små partier har svårt att hävda sig under stora händelser som pandemin och att Ebba Busch själv struntade i restriktionerna. Men framförallt KD-ledarens husaffär. Partiet brukar säga sig värna om de äldre men även om etik. Och det är en fråga som verkar splittra partiet. 

– Det var en riksdagsledamot från KD som ringde igår och beklagade partiledarens agerande, säger Matz Bolin. 

För Ebba Busch har det bara blivit värre. När Esbjörn protesterade så beslutade hon sig för att stämma honom och efter ett Facebookinlägg är hon själv anmäld för förtal av Johann Binninge. 

Hur mycket har det skadat partiet?

– Det är svårt att säga, det finns ännu inga analyser. Det återstår väl att se. Men Ebba har fortfarande ett stort förtroende inom partiet, säger Gudrun Brunegård (KD) riksdagsledamot från Vimmerby.  

Har du förtroende för henne?

– Jag har fortsatt förtroende. Hon har informerat riksdagsgruppen och partistyrelsen. Vi har ställt frågor och fått svar som jag är nöjd med. 

Äldre- och etikfrågor är viktiga för KD, splittrar det här partiet?

– De undersökningar som gjorts visar på fortsatt förtroende för Ebba. Och vi har fått bra svar och det är synd att det gått så långt som till rättegång. Men det är väldigt jobbigt för den gamle mannen också. Vi får hoppas att det finns ett rimligt sätt att avsluta det här nu. 

Fakta

Avtalslagen 3 kapitlet

31 §   Har någon begagnat sig av annans trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroende ställning till att taga eller betinga sig förmåner, vilka stå i uppenbart missförhållande till det vederlag, som må hava blivit erlagt eller utfäst, eller för vilka något vederlag icke skall utgå, vare rättshandling, som sålunda tillkommit, icke gällande mot den förfördelade.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagensvimmerby.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt