Annons:

Glädjebeskedet för mjölkbönderna – Arla höjer mjölkpriset

Arla höjer mjölkpriset för tredje gången på kort tid. Foto: Arla Foods

Glädjebeskedet för mjölkbönderna – Arla höjer mjölkpriset

För tredje gången i år höjer Arla Foods mjölkpriset. Efter vårens rekordlåga nivåer är mjölkpriset uppe på 292,4 öre per kilo. Anledningen är att mjölkpriserna runtom i Europa fortsätter att stiga, uppger Arla i ett pressmeddelande, enligt TT.

Annons:

Under september och oktober blev den sammanlagda prishöjningen 31,9 öre per liter, skriver TT. Från den 1 november kommer nu priset att höjas med 18,7 öre per liter, uppger Arla i ett pressmeddelande. Det är den tredje höjningen i höst. Höjningen av det så kallade a contopriset i september var den högsta sedan juni 2010. 

Den nya höjningen innebär att priset för svensk mjölk från kor som fått icke-GMO-foder kommer att bli dyrare. Det nya kilopriset för konventionell mjölk kommer att landa på 292,4 öre.

”Mjölkinvägningen fortsätter att minska på flera marknader, och priserna på de europeiska marknaderna fortsätter att stärkas, i synnerhet på konventionella produkter. Det är positivt både för Arlas mjölkpris och för andra mejeriföretag i Europa. Det finns emellertid en risk för att de låga oljepriserna kommer att hålla nere priseffekterna på några av de internationella nyckelmarknaderna”, skriver Arla foods i pressmeddelandet enligt TT.

"Överskott av mjölk"

I våras gick dock mjölkpriset för den bondeägda mejerikoncernen åt det helt andra hållet. Då var priset för svensk mjölk nere på historiskt låga nivåer för bönderna. I juni fick bönderna 2,30 kronor för en liter mjölk. 

– Man får nog gå tillbaka till 80- 90-talet när det var ner på den här nivån, sade Åke Hantoft, styrelseordförande i Arla, till Sveriges Radio i maj.

Anledningen till det var att man ansåg att det fanns ett överskott av mjölk i Europa.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt