Annons:

Räddningstjänsten har lämnat mejeriet – ”Fick ett bra slut”

Kenneth Söderberg menar att räddningstjänsten har en del att lära av dagens allvarliga tillbud. Foto: Ossian Mathiasson

Räddningstjänsten har lämnat mejeriet – ”Fick ett bra slut”

Dagens dramatik på Arla i Vimmerby fick ett lyckligt slut och explosionsrisk kunder avvärjas. Räddningstjänsten kunde lämna platsen runt 16.30.
– Det är alltid oroligt när det är en explosionsrisk på en så stor fabrik, säger jourhavande befäl Kenneth Söderberg.

Annons:

Strax efter 13.00 inleddes ett stort pådrag vid Arlas pulvermjölksmejeri i Vimmerby. Då hade fabriken larmat om en ”överhängande” risk för explosion efter ett fel i ett ställverk. Strömavbrottet medförde att temperaturen skenade i industrins panna och det fanns alltså en risk för att den skulle explodera. Efter att det problemet var löst upptäckte man att trycket i hetvattentanken sjunkit, vilket riskerade att rör med 115-120 grader varmt vatten var nära att brisera.

Som tur var slutade allt väl och räddningstjänsten kunde lämna platsen runt 16.30 utan att behöva gripa in.

– Det är alltid oroligt när det är en explosionsrisk på en så stor fabrik och vi vet inte så mycket om vilka risker som finns. Arlas personal skötte allting gediget, vi hade med vårt risktänk och gjorde riskbedömningar utifrån vad som kunde hända. Med facit på hand fick det ett bra slut.

"Alltid en komplicerad insats"

En risk för explosion i en så stor industri är nästan unikt för räddningstjänsten.

– När det handlar om en explosion är det alltid en komplicerad insats om det skulle bli någonting av det. Det är så pass ovanliga händelser för oss, men vi hade full tillit till Arlas personal.

Kan ni lära något av händelsen?

– Klart att vi gör det. Vi får hela tiden utvärdera vad vi kan behöva göra bättre i samverkan med de större aktörerna i kommunen. Vi kan behöva titta på hur vi minimerar risker tillsammans och lära känna olika objekt utifrån vilka risker de har. Vi vet om en hel del, men långtifrån allt. Vi tar med oss en sådan här händelse och ser om vi kan utveckla vårt arbete.

Hur illa kunde det ha gått i dag?

– Det är svårt för mig att säga, jag kan inte detaljerna i deras anläggning. Jag vill inte spekulera i det.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt