Annons:

Tekniska verken utreder vindkraftsetablering i Ankarsrum

Här i den blå sektionen planerar Tekniska verken i Linköping AB att bygga en vindkraftpark, väster om Ankarsrum.

Tekniska verken utreder vindkraftsetablering i Ankarsrum

Tekniska verken i Linköping utreder nu möjligheterna att etablera en vindkraftpark väster om Ankarsrum. En utredning har påbörjats och planeras fortskrida under hela 2021.

Annons:

Tekniska verken i Linköping AB är tidigt ute vad det gäller planerna att bygga en vindkraftpark väster om Ankarsrum. Under andra halvan av 2021 planeras informationsdagar för närboende och allmänheten. Då kommer Tekniska verken att informera om vindkraftsprojektet och vilka utredningar som har gjorts samt hur processen att söka tillstånd ser ut.

Den största markägaren i området är statliga Sveaskog Förvaltning AB. Tomas Fransson är ansvarig på Sveaskog när det gäller projektområdet i Ankarsrum.

Hur ser ni på en etablering av en vindkraftpark på era marker?

– Normalt sett är vi positiva till vindkraft på våra marker. Vi har mycket vindkraft på våra marker redan, säger Tomas Fransson.

Var finns den vindkraften?

– Från söder till norr i hela landet. Sveriges största vindkraftpark finns på våra marker i norra Sverige. Vi har ett stort område i Vetlanda kommun och ett pågående i Uppvidinge kommun.

Hur ser ni på de fundament som kommer att byggas på era marker och stå kvar där efter 30-40 år när vindkraften tas ur drift?

– Det är en teknisk fråga hur de byggs. Betongklumpen kommer inte att synas när vindkraftverken försvinner. Ofta får den stå kvar i marken då det kostar mycket energi att få bort dem. 

Utredningar

Just nu görs olika utredningar om platsen är rätt för att placera vindkraft på samt att det kommer att inledas inventeringar av natur och miljö.

– Man har precis startat projektet och det tar mellan fem till tio år innan alla frågor och överklagande har fått ett svar, säger Tomas Fransson.

Vet du hur många vindsnurror som planeras på er mark i projektet?

– Nej, det vet jag inte och det vet inte Tekniska verken heller, eftersom planerna är inne i ett så tidigt skede, säger Tomas Fransson.

Vi tittar på flera områden

Cajsa Abrahamsson är projektledare vid Tekniska verken i Linköping AB. Hon kan inte lämna några detaljerade besked på vindkraftplanerna.

– Just nu tittar vi på flera områden. Vi kommer att inleda flera olika undersökningar vad det gäller fåglar, fladdermöss, arkeologi och kulturhistoriska lämningar i området. När vi vet mer om det kommer vi att ta ställning till om vi kommer att gå vidare med planerna. Gör vi det kommer vi att ha ett informationsmöte med närboende och allmänheten under andra delen av 2021, säger hon.

Abrahamsson kan inge ge besked om hur många vindsnurror som kan komma att byggas om projektet blir verklighet.

– Det får utredningarna utvisa. Vår förhoppning är att en vindkraftpark väster om Ankarsrum ska bli verklighet, säger Cajsa Abrahamsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt