Annons:

Rekordvarmt 2020 i både Gladhammar och Målilla

Både Gladhammar och Målilla har slagit rekord i årsmedeltemperatur under 2020 - "vi går mot ett allt varmare klimat"

Rekordvarmt 2020 i både Gladhammar och Målilla

På nationell nivå var år 2020 det allra varmaste året som någonsin registrerats i Sverige. Det visar ny statistik från SMHI.
– Det ligger väl i linje med vad vi har förväntat oss, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI, till nyhetsbyrån Siren.

Annons:

Gladhammar och Målilla är två av de mätstationer i vårt område som har haft en mycket högre årsmedeltemperatur än normalt under 2020. För Gladhammar visade mätningarna att man har noterat en ökning av årsmedeltemperaturen med 3,0 grader. Från 6,4 till 9,4 grader.

I Målilla är den ökningen 2,7 grader, från 6,3 till 9,0 grader. Det visar SMHI:s statistik.

– Tittar man tillbaka i tiden och jämför mot 1800-talet återfinns den största temperaturökningen under vinterns inledning och avslutning, säger Erik Kjellström.

Trenden är tydlig

På bara några få av de 100-talet mätstationer i Sverige överlevde de tidigare rekorden för årsmedeltemperaturen och det var i de allra nordligaste mätstationerna i landet. Årsmedeltemperaturen i landet låg på mellan 2,5 till 3,5 grader högre än normalt.

– Den globala trenden mot ett allt varmare klimat över tid är obestridlig. Temperaturerna varierar mycket mellan åren men det kommer att bli varmare framöver oavsett vädertyp, säger Erik Kjellström.

Årsmedeltemperaturen i hela landet steg från 6,9 grader till 7,6 grader förra året.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt