Annons:

Mindre kollektivtrafik, mer bil under pandemin

Kollektivtrafiken har minskat under pandemin. Foto: Pressbild

Mindre kollektivtrafik, mer bil under pandemin

Vi åker mer bil, mindre buss och tåg. Dessutom cyklar vi mindre, ja till och med promenerar i mindre utsträckning än tidigare. Klimat och hälsa förlorare i pandemin. 

Annons:

Visst flyget har minskat markant vilket lett till minskade utsläpp. Men det har också resandet med kollektivtrafik. När KLT redovisar sina siffror för resandet för 2020 är klimatet förlorare. Bilåkandet ökar, resandet med buss och tåg minskar kraftigt. Det gör även cyklandet, ja till och med promenader. 

KLT har i samma undersökning frågat var folk är mest rädda för att bli smittade och svaret är just kollektivtrafiken. Kvinnorna har minskat sitt resande i kollektivtrafiken med hälften. 2019 var det 18 procent av dem som valde kollektivtrafiken, förra året hade denna siffra halverats. 

– Vi har tappat resenärer till andra färdsätt men det handlar också om att vi har påverkats av att många jobbar hemifrån, säger trafikdirektören Christer Holmgren.

Ska se över biljettutbud

Alla har minskat sitt resande under pandemin. Men som alltid efter en omfattande händelser så blir inte människors vardag som innan. 

– Nej, vi måste jobba mycket på att få tillbaka resenärerna. Det är den stora utmaningen. Vi vet ju inte hur det kommer att se ut i framtiden. Företag kanske låter sina anställda arbeta hemifrån även efter pandemin och då minskar ju resandet. Vi ska se över vårt biljettutbud och se om vi kan göra något där.

 

Fakta

Huvudakligt färdsätt

   2019  2020

Bil 62% 67%

Kollektivt 12% 9%

Cykel 11% 9%

Gång 4% 3%

Källa: KLT

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagensvimmerby.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt