Annons:

Nya siffror för varje kommun har kommit. Foto: MostPhotos

Så många har vaccinerats i din kommun – senaste siffrorna

11 742 personer har blivit färdigvaccinerade i Kalmar län. Fortsatt är Borgholms kommun etta i länet, men nivåerna börjar jämna ut sig.
– Vi börjar se en utjämningseffekt, säger länets vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Annons:

Ännu en vecka har passerat och något fler har vaccinerats i vårt land och i Kalmar län. Återigen är Region Kalmar i topp tillsammans med Gotland. 9,7 procent av den vuxna befolkningen i länet hade fram till den 28 februari fått den första dosen vaccin.

5,6 procent har också fått båda vaccinsprutorna och är därmed färdigvaccinerade. I Sverige som helhet är det 3,4 procent.

– Jag tycker att det har gått jättebra. Vi har ingenting kvar i vårt förråd utan vi levererar ut vaccinet. Det är viktigt att vi använder allt vårt vaccin som vi har fått till oss, säger länets vaccinsamordnare Marie Ragnarsson. 

När man får något återbud eller har någon som av någon orsak inte kan ta vaccinet finns en uttalad prioriteringsordning. 

– Äldst före yngre är det som gäller om någon blir sjuk eller har tagit miste på tiden eller av någon anledning blivit förhindrad. Jag har fått till mig att allt fungerat väl och det är statistiken ett bra tecken på.

Borgholm sticker ut

Inom länet är det fortsatt Borgholm som sticker ut. Där har 13,11 procent av befolkningen fått en dos vaccin. 10,09 procent av befolkningen har också fått två doser.

När det gäller våra kommuner har Västerviks kommun kommit längst. 10,12 procent – vilket motsvarar drygt 3 000 personer – har fått den första dosen och 5,94 procent har fått båda. Det innebär att knappt 1 800 personer i Västerviks kommun är färdigvaccinerade.

I Hultsfreds kommun har 10,49 procent fått den första dosen och 5,37 procent även den andra. Det motsvarar 1 192 respektive 610 personer. 

Av Kalmar kommuns invånare har 8,7 procent fått den första dosen och 4,48 procent är färdigvaccinerade. Det är 4 872 respektive 2 510 personer.

Vimmerby kommun börjar närma sig övriga kommuner. 8,32 procent har fått den första dosen och 3,86 procent har också fått två doser. Det är 1 045 respektive 485 personer.

– Vi börjar se en utjämningseffekt. Det börjar bli mer jämnt fördelat, säger Ragnarsson. 

Så många doser kommer

Trots att vaccineringen fortsatt går sakta finns målet kvar att alla ska vara vaccinerade till midsommar. 

– Jag tycker att det är en positiv utveckling och vi har kvar målsättningen. Vi jobbar efter den och vet att det kommer en ketchupeffekt framåt våren och sommaren. Att Astra Zenecas vaccin rekommenderas även till 65-plus förändrar en hel del. Det gör att vi kan jobba i den prioriteringsordningen och att äldre får före yngre. 

När kommer ketchupeffekten?

– Maj och framåt. Kanske från slutet av april. 

Är ni där du trodde ni skulle vara nu?

– Det är svårt. Vi använder det vaccin vi får och hoppas att vi ska få mer. Vi är inte ensamma om att vilja ha vaccin. 

Vecka 10 är planeringen att Kalmar län ska få 7 510 doser och vecka 11 ska det komma 6 510 doser, enligt Folkhälsomyndigheten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt