Annons:

Nytt tungt uppdrag för riksdagsledamoten från Vimmerby

Gudrun Brunegård, riksdagsledamot från Vimmerby, har valts in i organisationen VISIR:s förbundsstyrelse. Foto: Arkivbild

Nytt tungt uppdrag för riksdagsledamoten från Vimmerby

Gudrun Brungård, riksdagsledamot för KD från Vimmerby, har valts in i förbundsstyrelsen för VISIR (Vi som inte röker).
– Det är en stor heder, säger hon.

Annons:

VISIR (Vi som inte röker) är en religiöst och politiskt obunden organisation som arbetar ideellt för att minska tobaksbruket. Man arbetar aktivt för att människor inte ofrivilligt utsätts för andras rök och att det ska råda nolltolerans för så kallad passiv rökning.

 Sedan bildandet 1974 bidragit med fakta och opinionsbildning för rökfrihet och tobaksfria miljöer, och organisationens vision är ett tobaksfritt samhälle.

"Haft stor nytta"

– Inte minst som skolsköterska har jag haft stor nytta av deras publikationer. Det är en stor heder att idag ha blivit invald i förbundsstyrelsen, säger riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD) från Vimmerby.

– VISIR har, förutom arbetet mot tobaksbruk och för rökfria miljöer, på senare år lyft tobaksproduktionens effekter i ett helhetsperspektiv. Dagens unga är hälso- och miljömedvetna. Båda dessa perspektiv viktiga att förmedla i opinionsarbetet, säger Gudrun Brunegård.

Enligt VISIR är det 1,3 miljoner barn i Sydamerika, Asien och Afrika som arbetar inom tobaksindustrin, påverkan på miljön är stor i och och med skövling av skogar, stora utsläpp av svaveloxid förekommer, liksom utsläpp av tungmetaller i vattendrag.

Ändrade stadgarna

Vid helgens årsmöte beslutades att ändra organisationens stadgar till att arbeta även mot cannabisrelaterade produkter.

– Det är en viktig konsekvens, då rökande av tobak anses minska motståndet mot att röka cannabis, och andelen unga som uppfattar cannabisbruk som riskfyllt har halverats. Detta kan i sin tur kan vara en ingång till grövre missbruk, menar Gudrun Brunegård.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt