Annons:

Lennart Nilsson säger att man inte ger upp hoppet för den utvisningshotade Vimmerbyfamiljen. Foto: Privat

Nu startas insamling för utvisningshotade familjen: "Tänker inte ge upp"

Cirka en vecka efter det tunga beskedet från Kammarrätten startar nu Lennart Nilsson och Mattias Berggren en insamling för den utvisningshotade Vimmerbyfamiljen Berisha. Målet är att samla in en summa pengar åt dem.
– Vi ger inte upp, säger Lennart Nilsson, familjens "farfar".

Annons:

I flera tidigare artiklar har vi rapporterat om den utvisningshotade Vimmerbyfamiljen som begärde resning i Kammarrätten. För en vecka sedan kom beskedet att familjen får avslag på sin resningsansökan. 

Ett av de sista hoppen för att familjen skulle få stanna i Sverige försvann därmed, men de som kämpar för familjen har inte gett upp hoppet.

– Barnen är som mina egna barnbarn och jag vill fortsätta att ställa upp. Just nu handlar en stor del av min tillvaro om att hjälpa dem. Familjen har krossats, men för mig lever hoppet. Vi ger inte upp, vi kämpar på, säger Lennart Nilsson. 

Kammarrättens beslut ska nu överklagas. 

– Vi har 14 dagar på oss. 

Insamling startas

Halil och Spresha Berisha träffades i Kosovo i början av 2000-talet och kom till Sverige för 15 år sedan. Två av deras tre barn är födda i Sverige och pappa Halil har chans till ett arbete inom äldreomsorgen i Vimmerby. Spresha Berisha har vittnat om flera övergrepp och traumatiska händelser i hemlandet som tvingade familjen på flykt. 

De har ansökt om asyl i Sverige flera gånger om, men Migrationsverket har gett avslag. Myndigheten anser inte att det finns skyddskäl.

– Jag måste kämpa vidare för deras liv, de orkar inte mer. De är helt slut. De mår så dåligt över det här och är väldigt traumatiserade. Det är en fruktansvärd situation, säger Lennart Nilsson. 

Nu har Korskyrkan i Vimmerby startat en insamling till förmån för familjen. Ansvariga för den insamlingen, som kallas "Tio tomma händer – hjälp familjen Berisha", är Lennart Nilsson och Mattias Berggren.

– Blir de utvisade så släpps de av på Pristinas flygplats. Inget vet vad som händer. De har ingen som möter dem och det finns ingen där för dem. De är hotade och har inga vänner eller någon familj kvar. De har inga pengar. Blir de utvisade står de där helt ensamma utan någonting. Därför tänkte vi att vi måste starta en insamling för dem, så de har en buffert. 

Målet är satt till 30 000 kronor, men får förstås gärna överskridas. 

– Jag hoppas att det görs. Jag tror inte att det är ett för stort mål. När jag fyllde 80 år sålde jag konst till förmån för ett gatuprojekt som hjälper föräldralösa barn. Då fick jag in över 25 000 kronor. 

Varit i kontakt med gränspolisen

På några timmar under tisdagen hade man fått in över 6 000 kronor.

– Får de stanna till slut så står de ändå där med tomma händer. Det bästa är om de kan börja ett nytt liv här och då får de pengarna i handen. De säger att pengar inte betyder något för dem, det som betyder något är att de räddas och inte utvisas till Kosovo. Men vad som än händer är de tacksamma för det. 

Lennart Nilsson har också haft kontakt med gränspolisen.

– Det var ett jättefint bemötande och den jag pratade med var tolerant och förstående inför familjens situationen. Barnen är fortfarande rädda, men jag fick till mig att man inte gör någonting förrän det är slutgiltigt. 

Avslaget i Kammarrätten kommer att överklagas till Högsta Förvaltningsdomstolen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt