Annons:

  • Distansarbete på gott och ont – här är expertens bästa tips

    Gymnasieläraren Mattias Berggren har tröttnat på distansarbetet. Foton: Josefine Antonsson

  • Distansarbete på gott och ont – här är expertens bästa tips

    Jessica Eriksson trivs med att jobba på distans, men ser fram emot att träffa kollegorna. Foto: Josefine Antonsson

Distansarbete på gott och ont – här är expertens bästa tips

Under pandemin har omkring en tredjedel av alla anställda svenskar jobbat hemifrån. Men hur fungerar det egentligen när hemmakontor och digitala möten blir vardag? Vilka är utmaningarna – och finns det fördelar?
Vi har pratat med Jessica Eriksson, cancersamordnare och Mattias Berggren, lärare. 

Annons:

”Jobba hemifrån om du kan”. I kampen för att minska smittspridningen rekommenderar Folkhälsomyndigheten fortsatt distansarbete för den som har möjlighet. En som haft hemmakontor sedan förra våren är Jessica Eriksson i Gullringen, som jobbar med utvecklingsfrågor inom cancervården i region Kalmar län. I vanliga fall har hon sin arbetsplats på hälsocentralen i Vimmerby, men reser mycket i jobbet. 

 Jobbet innebär många möten i till exempel Kalmar, Linköping och Jönköping. Nu är alla möten digitala och eftersom jag inte behöver resa så mycket kan jag faktiskt hålla mina arbetstider. Det kunde jag inte förut, då satt jag ofta med dokumentation på kvällarna, berättar hon.

Jessica säger att hon till stor del upplever omställningen som positiv. De digitala mötena är ofta mer effektiva än de fysiska och hon och hennes kollegor hinner mer.

– I början var det lite teknikstrul, men det är inga problem nu. Vi har en bra struktur på mötena och alla har blivit duktiga på att passa tider. Sedan kan det förstås vara lite ensamt. Självklart saknar jag ibland det fysiska mötet och längtar efter att få träffa mina kollegor.

Små pauser

För att kunna hålla fokus under en hel dag är Jessica noga med att ta små pauser från datorn. På lunchen försöker hon alltid gå ut en sväng, minst tio minuter är målet. 

  Jag har märkt att jag behöver ha struktur på dagarna, säger hon.

Eftersom distansarbetet fungerat så pass bra tror hon att hemmajobb och digitala möten kommer att vara en del av hennes vardag även när pandemin över.  

  Vi sparar tid, pengar och miljö på det här, så det kommer inte att bli som tidigare. Men självklart behöver vi ses ibland. Vi längtar efter att kunna dra ihop ett stort regionmöte där vi får nätverka och träffa varandra. Det är inte mycket som slår det! 

”Tappar motivationen” 

Mattias Berggren, som är lärare på Hultsfreds gymnasium, har jobbat hemifrån i omgångar sedan förra våren. Just nu är han på plats en dag i veckan, resten av tiden undervisar han på distans.

– Jag är trött på det. Det är samma hela tiden – jag sitter framför datorn och har lektioner, samtal och möten. Jag saknar variationen i arbetet, det är lätt att tappa motivationen, säger han. 

Samtidigt är han glad att distansundervisningen trots allt fungerat relativt bra. 

– Vi var väl förberedda. Hultsfred har legat i framkant vad gäller IT och det har varit hyfsat enkelt att switcha över till distans. Själv har jag haft mycket material förberett som jag kunnat använda. Men det blir inte riktigt samma kvalitet på undervisningen. 

Mattias ser få fördelar med distansarbetet. Han sparar ungefär en timme om dagen i restid, men tycker i vanliga fall inte att pendlingen är ett problem.

– Nej, jag tycker faktiskt att det är lite skönt att pendla. Nu lägger jag den tiden på att ta en längre frukost i stället…

– På ett sätt blir jobbet lite friare, i normala fall ska jag vara på plats 35 timmar i veckan. Nu lägger jag upp dagen mer som jag vill. Men jag är väldigt trött på alla digitala möten.

Vad handlar dina forskningsprojekt om?  

– Jag och kollegor på Karolinska Institutet och Lunds Universitet undersöker hur folk lagt upp sitt hemifrånarbete, vilket stöd man fått eller saknat från sin organisation, och hur man tycker att det fungerar. Det vi bland annat sett är att nästan alla vill fortsätta jobba hemifrån till någon del efter pandemin, men inte så mycket som nu. Många värdesätter friheten och flexibiliteten 

"Svårt att hålla motivationen" 

Arbetslivs- och organisationsforskaren Gisela Bäcklander forskar om distansarbete under och efter pandemin. Hon menar att det finns flera utmaningar med arbete hemifrån. 

– Det kan vara svårt att hålla motivationen uppe när man inte träffar kollegor och har bra interaktioner med dem. En annan utmaning kan vara att mycket annat kan pocka på uppmärksamheten hemma, till exempel olika hushållssysslor eller andra familjemedlemmar.  

Hur tror du att det ser ut efter pandemin – kommer fler jobba på distans även då?

– Jag tror att fler kommer att jobba mer på distans. Men det kommer nog att se olika ut i olika organisationer. Mycket distansarbete kräver mer på många sätt: mer planering, mer kommunikation och mer tydlighet. Den riktiga utmaningen kommer sen, när man ska köra blandat. Motivationen att följa en strikt agenda som passar bra i distansmöten kanske dalar om 60 procent är på plats tillsammans.  

Bästa tipsen till dig som jobbar hemifrån: 

• Rama in dagen med “ritualer” för start och stopp som lotsar hjärnan mellan arbete och fritid. Avsluta dagen i tid även om du inte fått så mycket gjort som du tänkt. Då kan du återhämta dig och komma igen nästa dag.  

• Om möjligt, använd gärna olika miljöer för olika aktiviteter, se till att ha till exempel ett arbetsrum eller arbetshörna.

• Bryt ner dina att göra-punkter i mindre, mer specifika delar än du tror. Planera i slutet av en arbetsdag vilka dina viktigaste prioriteringar är för nästa dag, 1-3 saker. 

• Kommunicera kring din tillgänglighet så att andra vet vad de kan förvänta sig av dig, och planera separata tider för tillgänglighet och fokus.

Josefine Antonsson

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt