– I alla åldersgrupper är det stabilt eller förbättrat, förutom bland 6-åringarna där det är fler som har fått karies, säger Álfheidur Astvaldsdóttir, odontologiskt sakkunnig på Socialstyrelsen, till nyhetsbyrån Siren som har sammanställt statistiken.
Vad som ligger bakom försämringen bland 6-åringarna vet inte myndigheten, men hoppas att en fördjupad analys ska kunna svara på det.
– Mellan 2011 och 2019 har vi sett en långsamt nedåtgående, men ändå tydlig, trend i andelen kariesfria undersökta 6-åringar, säger Álfheidur Astvaldsdóttir.
De senaste siffrorna från Socialstyrelsen gäller 2019. För pandemiåret 2020 finns ännu ingen statistik.
Färre barn kommer på undersökning
– Vi har sett att det inte är lika många barn som kommer på undersökningar under pandemin, men vad det innebär för tandhälsan på sikt vet vi inte förrän senare, säger Álfheidur Astvaldsdóttir.
När det gäller regionala siffror kan tvåårsvärden vara ett bättre mått än ettårsvärden, eftersom alla barn inte besöker tandvården varje år. För perioden 2018-2019 var andelen kariesfria undersökta 6-åringar lägst i region Värmland, 64 procent. Högst var andelen i regionerna Norrbotten och Uppsala, där den låg på 81 procent.
För 6-åringarna i Kalmar län låg den siffran på 79 procent.