Annons:

AVSLÖJAR: RÄDDNINGSTJÄNSTEN I VIMMERBY HAR GJORT SITT VAL

Jörgen Svensson, räddnings- och säkerhetschef i Vimmerby, förordar Jönköpings ledningscentral när räddningstjänsten i Vimmerby ska välja färdväg för framtiden. Foto: Pressbild

AVSLÖJAR: RÄDDNINGSTJÄNSTEN I VIMMERBY HAR GJORT SITT VAL

Kommunledningen i Vimmerby vägrade dåvarande räddningschefen Stefan Larsson att inleda ett fördjupat samarbete med Jönköpings län. Argument som kostnadseffektivitet och kvalitet bet inte. Nu, tre år senare, är det klart vilken väg räddningstjänsten i Vimmerby väljer för framtiden. Och vi kan avslöja att det återigen – eller fortfarande – är Jönköping som gäller.

Annons:

2017 avslutades försöket med ingående samarbete med gemensam ledning mellan räddningstjänsterna i Vimmerby och Hultsfred.

Dåvarande räddningschefen i Vimmerby, Stefan Larsson, ville då ansluta Vimmerby räddningstjänst till den fördjupande samverkan som redan fanns i Jönköpings län. Den dåvarande räddningschefen ansåg att en sådan lösning skulle svara upp mot de kommande kraven på de små räddningstjänsterna avseende att säkerställa tillgång till ledning och utbildningsbehov.

Motståndet från kommunledningen, som ville hitta samarbeten i första hand inom Kalmar län, var kompakt och en infekterad strid mellan Stefan Larsson och kommunledningen tog sin början.

Meddelade sin avgång 

Med anledning av detta meddelade Stefan Larsson den 21 januari 2019 sin uppsägning. Dagen efter nekade kommundirektör Carolina Leijonram till att det funnits skilda meningar om räddningstjänstens framtid.

Den 26 mars publicerade Dagens Vimmerby sedan en lång intervju med Stefan Larsson där han riktade stenhård kritik mot kommunen och dess styrning. Larsson hade då under lång tid velat rikta verksamheten mot Jönköpings län med argument som kostnadseffektivitet och kvalitet, medan kommunledningen föredragit samarbete inom Kalmar län. Larsson ville att de två förslagen skulle nå kommunstyrelsens bord, men kommunledningen sa nej, vilket var startskottet på hela situationen.

Jönköpings län som gäller

Vi kan nu avslöja att nuvarande räddningschef Jörgen Svensson har nått samma slutsats som föregångaren Stefan Larsson vad gäller geografisk inriktning. Det är Jönköpings län som gäller för räddningstjänsten i Vimmerby även nu, dock inte avseende ingående i Räddsam F, utan vilken ledningscentral man ska tillhöra utifrån de nya krav som ställs från och med 1 januari 2022.

– Jag, räddningschefen i Västervik, Joakim Jansson, och räddningschefen i Hultsfred, Michael Hesselgård, har hållit på i över ett år och gått igenom olika alternativ. Vi har tillsammans valt att titta på alternativa lösningar avseende vilken ledningscentral med vakthavande befäl som vi kan luta oss mot, säger Jörgen Svensson.

– Till skillnad från i Hultsfred och i Västervik är det inte politiskt beslutat i Vimmerby än. I kväll (onsdag) har jag informerat politiken, tretton politiker som representerade samtliga partier, och beslutet tas sedan av kommunstyrelsen på tisdag, berättar Jörgen Svensson.

Tre olika alternativ

Utöver Jönköping och Linköping, där ledningscentraler redan finns, har man också fört diskussioner med Kalmar, där en ledningscentral ska bildas.

Jörgen Svensson berättar att Hultsfreds och Västerviks kommuner redan fattat beslut om att tillhöra ledningscentralen i Jönköping, liksom även Kronobergs och Blekinge län har gjort.

– Det vi har tittat på är dels ingångskostnaden per kommuninvånare. Vad gäller Kalmar så landade det på 16 kronor per invånare och år, Linköping på 16-17 kronor och Jönköping på 13-14 kronor. Kostnaden var dock inte helt avgörande, utan vi ser också andra fördelar med Jönköping jämfört med de andra alternativen, säger Jörgen Svensson.

– Risken med Kalmarcentralen är att det blir en liten mängd kommuner med endast 245 000 invånare tillsammans. Det ger höga kostnader som ska fördelas på få personer. En större central (Jönköping består av 800 000 invånare) ger bättre erfarenhet, plus att ledningscentralen i Jönköping har fördelen att man är den enda av dessa tre som samverkar med SOS på så sätt att man sitter tillsammans, och att SOS-personalen även används som räddningsåtgörare. Sammantaget är vi säkra på att vi får ut mest räddningstjänst för pengarna där, säger Jörgen Svensson.

Medarbetarna informerade

Utöver politiken har Jörgen Svensson i dag också informerat räddningstjänstens medarbetare om att han förordar Jönköpings ledningscentral och därmed följer Hultsfreds och Västerviks inriktning. Ett brev har skickats till de 70-talet medarbetarna inom räddningstjänsten i Vimmerby.

Efter ett eventuellt positivt besked av kommunstyrelsen på tisdag planerar man för att inleda arbetet med att tillsammans sätta strukturer för systemet, arbeta fram rutiner, göra utbildnings- och övningsplaner, programmera om teknisk utrustning, implementera gemensamma stödsystem samt utveckla det lokala ledningssystemet för räddningstjänsten i Vimmerby.

Klart innan årets slut 

Det aktuella samarbetet avser anslutning till en gemensam ledningscentral. I det övriga arbetet ska räddningstjänsten i Vimmerby fortsatt tillhöra Räddsam H i Kalmar län.

Parallellt med den stora omorganisationen på ledningsnivå pågår också ett arbete i Kalmar län med att bilda ett räddningstjänstförbund. Där planerar dock inte Vimmerby, Västervik och Hultsfreds kommuner att ingå.

Däremot kommer de tre kommunerna utöka samarbetet sinsemellan, och går vidare med planerandet av det arbetet.

– Vi har mycket jobb framför oss. För våra tre kommuner är det viktigt att samverka. Vi ska utöka samarbetet, och hjälpa varandra i insatser ännu mer, säger Jörgen Svensson.

Innan 2021 års utgång är tanken att allt ovanstående ska vara sjösatt.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt