Annons:

BESLUT I DAG: VIMMERBY-KLASSER TVINGAS TILL DISTANSUNDERVISNING

Ola Karlsson, skolchef i Vimmerby kommun. Foto: Arkivbild

BESLUT I DAG: VIMMERBY-KLASSER TVINGAS TILL DISTANSUNDERVISNING

Covid-19-smittan har slagit hårt mot två klasser vid Vimarskolan. Dessa kommer från och med i morgon att ha distansundervisning.
– Syftet är att bryta pågående smittkedjor, berättar skolchefen Ola Karlsson.

Annons:

Det är två klasser i årskurs 9 på Vimarskolan i Vimmerby som från och med i morgon, torsdag, kommer att ha distansundervisning. Orsaken är att flera elever i de båda klasserna är bekräftat smittade av covid-19.

– Beslutet fattades i dag, gäller från och med i morgon och avser fem skoldagar. Så åtminstone fram till onsdag i nästa vecka, 5 maj, kommer de att ha distansundervisning, men det kan förändras om smittan tilltar på något sätt. Syftet är att bryta pågående smittkedjor i klasserna.

Hur är situationen i övrigt på Vimarskolans högstadium?

– Förutom dessa båda klasser så handlar det om enstaka spridda fall, men ingen klustersmitta som vi har haft tidigare. Samtidigt är det så svårt att säga. Den information jag har nu är ett par timmar gammal och det kan se helt annorlunda ut i morgon.

Diskuterar eventuella åtgärder

I går berättade vi om att covid-19-smittan bland personal på Vimarskolans årskurs F-6 är omfattande. Minst elva personer ur personalen var då bekräftat smittade, och totalt var 29 procent av personalstyrkan hemma.

– Där har jag ingen ny information. Jag vet att ledningen sitter i möte i dag för att diskutera situationen och vilka eventuella åtgärder som kan komma att bli aktuella, berättar Ola Karlsson.

 Det riktas kritik mot er för att ni inte stänger ner skolan när situationen är som den är. Vad har du för kommentar till det?

– Jag är medveten om att det finns de som tycker att vi gör för lite. Men man måste komma ihåg att vårt kärnuppdrag är att se till att göra det så bra som möjligt för våra elever. Det handlar om att kombinera högkvalitativ utbildning med att utföra den på ett så säkert sätt som möjligt.

– Smittan vid skolorna speglar nog ganska väl samhället i stort, och vi kan inte bara stänga ner vår verksamhet under en pandemi.

Är ni transparenta i er kommunikation avseende smittspridningen, eller finns det saker som inte når allmänheten?

– Om det uppstår ett allvarligt läge så informerar vi självklart omgående. Då måste ju även smittspårning i gång. Vi har verkligen ingen som helst anledning att inte informera och varna. Vi gör allt vi kan för att begränsa smittan, och det måste vi alla hjälpas åt med, säger Ola Karlsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt