Annons:

Församlingshemmet i Gullringen kommer säljas.

Kyrkan kommer sälja församlingshem – så hög är värderingen

På 1960-talet uppfördes församlingshemmet i Gullringen. Nu ska kyrkan sälja lokalen.
– Det kommer inget folk på den verksamhet vi har, säger Lennart Sjöstedt, kamrer och kantor i Södra Vi pastorat.

Annons:

Församlingshemmet i Gullringen bygdes 1964 och har använts för en rad olika saker i bygden som saknar kyrka: gudstjänster, luciafiranden och soppluncher för att nämna några exempel. 

Nu har dock Södra Vi pastorat bestämt sig för att sälja församlingshemmet.

– Den verksamhet vi har kommer det inget folk på. Det har tappat väldigt mycket genom åren. På 80- och 90-talet var det rätt mycket folk på gudstjänsterna, men det har tunnats ut mer och mer. På soppluncherna är det kanske jag, vaktmästaren, prästen och två-tre till. Det blir rätt dyrt i förlängningen och fungerar inte, säger Lennart Sjöstedt. 

Dessutom är församlingshemmet i behov av viss renovering. 

– Förutom att den verksamhet vi har inte besöks, så skulle det krävas en del renoveringar. Vi skulle behöva göra en handikappanpassad toalett. Vi hade en träff där folk var välkomna, men det framkom inga önskningar om någon religiös verksamhet. Det fanns en del idéer om studiecirkel och det är fint om det går, men det är inte kyrkans sak och ingen kyrklig verksamhet.

Hur länge har tanken på att sälja funnits med?

– Det har vuxit fram under de senaste åren. Vi tog också fram ett lokalförsörjningsprogram på stiftets begäran, så det var ett beslut uppifrån, och när vi såg över våra lokaler och våra verksamheter, så kom vi fram till att vi inte kan ha lokaler där vi inte har någon verksamhet. 

Värderas till nästan en miljon

Lennart Sjöstedt säger att han tycker att det är ledsamt att det kommer försvinna.

– 1964 byggdes församlingshemmet och några år senare kom klockstapeln till. Det är nästan 60 år, men tyvärr är det så här. Det är lite sorgligt över huvud taget när man tvingas dra ned på verksamheter av det här slaget. 

Församlingshemmet kommer gå ut på den öppna marknaden och Sjöstedt tror att det kan finnas intresse.

– Det har funnits lite intressenter genom åren, så vi får se hur intresset blir. Värderingen är lite högre än vi trodde, det ligger någonstans mellan 800-900 000 kronor. Sedan vet man ju inte vad man får. 

För de Gullringsbor som ändå vill kunna gå på gudstjänster på hemmaplan har Lennart Sjöstedt lugnande besked.

– Vi har förhandlingar med en aktör om en annan lokal att hyra in oss i för att ändå kunna ha gudstjänster. Inget är klart, men vi kommer inte strunta i Gullringen helt och hållet. 

Kan det vara aktuellt att avyttra fler lokaler?

– Nej, inte för tillfället. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt