Annons:

Den 19 september startar flygningarna till Frankfurt. Foto: Pixabay

Kalmar får ny flyglinje till Frankfurt – flyget går via Ronneby

Den 19 september kommer en ny reguljär flyglinje starta från Kalmar Öland airport. Flyget kommer att gå fem dagar i veckan. Lufthansabolaget Air Dolomiti kommer att trafikera. – Om inte Lufthansa klarar det här, vem gör det då, säger bolagets vd.

Annons:

Vår tidning avslöjade under gårdagen att Kalmar kommer öppna en ny reguljär flyglinje till Frankfurt, Europas näst största flygplats. Nu på morgonen presenterades nyheten. 

Det blir Air Dolomiti som kommer att trafikera sträckan. Ett flygbolag som sedan mer än 20 år tillbaka ägs av Lufthansa och ska vara det äldsta i Italien. 

– Vi är fantastiskt glada att kunna flyga till den sydöstra Sverige, säger bolagets vd Paulo Sgaramella. 

Flyger via Blekinge

Flygplatsen i Kalmar gör detta i samarbete med Ronneby airport och flyget kommer flyga via Blekinge fem gånger i veckan.  Detta med ett plan som kan ta 120 passagerare. Linjen öppnar den 19 september och kommer att flyga från Frankfurt går planen klockan 12, från Ronneby 14.20 och från Kalmar klockan 15.35. En enkelbiljett beräknas kosta ungeför 160 euro, lite drygt 1 600 kronor. 

– Det här är en otrolig möjlighet  för regionen. Vår exportindustri har Tyskland är vår huvudmarknad. Vi kan skapa näringslivsförutsättningar och  boende kommer att få enkelt resande ut i Europa, säger Ronny Lindberg flygplatschef Kalmar Öland airport.  

Flygplatsen i Kalmar har under åren gjort flera försöka att etablera en internationell reguljär linje under flera år. Men sedan linjen till Köpenhamn lades ner har man inte lyckats. Dessutom är flyget kraftigt ifrågasatt. En av motiven till att lägga ner Bromma handlar om att man förväntar sig förändrade resvanor i framtiden. Där flygandet kommer att minska. 

Varför kommer ni lyckas med att hålla den här flyglinjen öppen?

– Flygbolaget har gjort bedömningen att det finns marknadsmässiga grunder. Vi räknar med att den ska vara lönsam inom ett år. Sen kan naturligtvis resvanor ändras. Men vi fick besked igår att Lufthansa kommer att starta upp från Arland, det kanske är ett tecken i tiden. 

Paulo Sgaramella pekar på fördelen med att ha ett stort bolag i ryggen. 

– Om inte Lufthansa lyckas här, vem kan då lyckas, säger han.

Enligt prognosen kommer linjen ha 35 000 resenärer årligen. Detta kan jämföras med att det var som mest 48 000 som flög till Köpenhamn när den linjen var igång. 

 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagensvimmerby.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt