Annons:

Inte ens sju av tio inom vård och omsorg sköter hygienen

Många som arbetar inom vård och omsorg missköter de grundläggande hygienreglerna. Foto: MostPhotos

Inte ens sju av tio inom vård och omsorg sköter hygienen

Trots pandemin är det inte ens 70 procent av medarbetarna inom vård och omsorg i kommunerna som sköter hygienrutinerna. Det visar SKR:s granskning.

Annons:

Mätningen bygger på 24 000 observationer i 18 regioner och 27 000 observationer i 140 kommuner. Skillnaden mellan de olika nivåerna är slående. Samtliga åtta steg i hygienrutinerna följdes av 83,4 procent av medarbetarna på regional nivå. På kommunal var det bara 67,6 procent.

Det ska sägas att för bägge handlar det om stora förbättringar. För kommunerna ökar följsamheten med 7,4 procent när man tittar på de fyra basala hygienrutinerna.

"Behöver bli bättre" 

Mängder av smittspridning av covid-19 har förekommit inom vården och omsorgen och tusentals äldre har dött efter att ha blivit smittade.

– Det är positivt att följsamheten till basala hygienrutiner och klädregler fortsätter att öka i kommuner och regioner. En god följsamhet är en av de viktigaste förutsättningarna för att kunna säkerställa god hygien och minska smittspridning inom vården och omsorgen, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Spak vill se ett mer aktivt arbete med hygienrutinerna ute i verksamheterna:

– Följsamheten har succesivt blivit bättre i både kommuner och regioner under många år, även om vi sett en särskilt positiv utveckling inom den kommunala vården och omsorgen det senaste året. Men följsamheten behöver bli bättre, det krävs ett långsiktigt systematiskt arbete i verksamheterna och att hela tiden följa upp resultat, säger Emma Spak.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt