Annons:

ÄNTLIGEN, NU ÄR SOMMAREN HÄR – METEOROLOGISKT SETT

Nu har sommaren kommit till våra trakter - meteorologiskt sett. Genrebild. Foto: Pixabay

ÄNTLIGEN, NU ÄR SOMMAREN HÄR – METEOROLOGISKT SETT

Äntligen, nu är sommaren här! Meteorologiskt sett, alltså. I helgen kunde SMHI konstatera att dygnsmedeltemperaturen i Kalmar län har varit över tio grader under fem dagar i sträck, vilket är vad som krävs.

Annons:

Den 9 maj klättrade dygnsmedeltemperaturen i våra trakter över tio grader. I fredags, den 14 maj, gjorde den det för femte dygnet i sträck. Så i lördags morse kunde SMHI konstatera faktumet; sommaren har kommit till Kalmar län.

– Ja, det stämmer. Det har den gjort i stora delar av södra Sverige nu, och era trakter är inget undantag, säger Mattias Lind, meteorolog vid SMHI.

Sommaren är här för att stanna

Och även om dygnsmedeltemperaturen nu skulle sticka under tio grader så återkallas inte sommaren, utan den är här för att stanna.

– Ja, så skulle man kunna säga. Om det väl har blivit meteorologisk sommar så kan det inte bli vår igen. Om det blir kallare väder framöver så kallas det ”bakslag”.

Hur blir då vädret de närmsta dagarna?

– Det blir inte lika varmt som det var i början av förra veckan, utan lite svalare och lite mer ostadigt. Ändå kommer det säkert vara lite sol dagtid, och temperaturerna nå upp till 17-18 grader under måndagen och tisdagen hos er. Men ni ska nog också förbereda er på lokala regnskurar, säger Mattias Lind.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt