Annons:

Martin och hans vän förhindrade allvarlig krasch: ”Kunde ha gått riktigt illa

Martin Pettersson och hans vän sprang fram till föraren av traktorn och lyckades få föraren att backa av spåret precis innan tåget passerade. "Det kunde ha gått riktigt illa", säger hjälten Martin Pettersson i en intervju med vår tidning. Bilden är ett montage. Foto: Privat/Ossian Mathiasson

Martin och hans vän förhindrade allvarlig krasch: ”Kunde ha gått riktigt illa"

Martin Pettersson och hans väns hjältemässiga insats förhindrade en allvarlig krasch på Stångådalsbanan. Nu ger han sin version av den dramatiska händelsen där ett tåg var nära att kollidera med en traktor som stod på järnvägsspåret. 
– Det är svårt att uppskatta situationen så där men det var riktigt nära en smäll, säger Martin Pettersson. 

Annons:

Dagens Hultsfred rapporterade för en tid sedan om polisanmälan gällande en otäck händelse på Stångådalsbanan som var nära att sluta i en katastrof. 

Det var vid 12-tiden lördagen den 8 maj som ett Kustpilen-tåg från Kalmar till Linköping var väldigt, väldigt nära att kollidera med en traktor vid plankorsningen Tillingeby i Målilla. Lokföraren, som hade uppmärksammat traktorn som stod mitt på spåret, gav signal ”tåg kommer” och nödbromsade tåget. Det var så pass nära med en sammanstötning att lokföraren var på väg att lämna förarplatsen för att söka skydd i kupén bakom förarplatsen. Lokföraren hann även att notera att någon utomstående person försöker varna traktorföraren. Traktorn höll på att ”sladda vägen” och flyttade sig från spåret i sista sekund så olyckan avvärjdes med ytterst liten marginal. 

"Vet inte hur det skulle ha slutat"

Mötande tåg från Linköping till Kalmar blev informerad om händelsen så tåget körde med reducerad fart mot Kalmar. Även denna gång stod samma traktor på spåret. Tack vare den låga farten lyckades lokföraren stanna innan plankorsningen.

Två personer, Martin Pettersson och en vän till honom, befann sig vid den obevakade järnvägsövergången då traktor stod på spåret vid första händelsen. De noterade att föraren av traktorn inte uppmärksammade tågets ihärdiga tutande så de sprang fram och lyckades få föraren att backa av spåret precis innan tåget passerade. 

– Vi på Transdev har varit i kontakt med personerna som fick traktorn att flytta på sig och berömt dem för sin snabba och hjältemässiga insats. Utan deras hjältemässiga insats vet man inte hur det skulle ha slutat. Transdev ger även en liten gåva till dem för sin hjältemässiga insats som all sannolik räddat liv och omfattande materiella skador, säger Alexander Johansson, säkerhetsinspektör på Transdev.  

Martin om dramatiska händelsen

Det hade slutat med allvarlig olycka om dessa personer inte var där av en händelse. Vår tidning har pratat med Martin Pettersson om den hjältemässiga insats som han och hans vän gjorde vid järnvägsspåret och förhindrade en krasch. De var verkligen på rätt plats vid rätt tillfälle. 

– Jag bor och jobbar i Gamleby men kommer från Ämmenäs. Det var ren slump att vi var där. En bekant har skaffat ett hus i Målillatrakten men personen var inte hemma så vi åkte vidare på en gång. Redan när vi körde över järnvägen mötte vi traktorn som höll på att skrapa vägen med ett schaktblad. Vi stod och väntade på att föraren skulle se oss och släppa förbi oss när vi kom tillbaka, säger Martin Pettersson.

"Kunde ha gått riktigt illa"

Just då stod traktorn mitt uppe på tågspåret och Martin Pettersson och hans vän insåg snabbt allvaret i situationen med tanke på att de hörde tågets signaler klart och tydligt. 

– Vi vevade ner rutan och hörde tydligt att tåget kom och hade bra fart. Lokföraren tutade länge men traktorn stod kvar på rälsen. Min vän undrade varför föraren inte flyttade på sig så han hoppade ut först och skrek ”tåg” och jag kom strax efter. Han reagerade precis och fick i backen innan tågen körde förbi. Jag kan inte uppskatta exakt hur långt ifrån det var innan det höll på att smälla. Det var väldigt, väldigt nära. Jag höll verkligen på att sätta hjärtat i halsgropen, säger Pettersson och fortsätter:

– Föraren reagerade inte trots att tåget tutade något extremt och höll i tutan väldigt länge. Han gav inte en reaktion så det var väldigt obehagligt.

Hur mådde du och din vän efter händelsen?

– Båda två kände obehagskänslor om vad som kunde ha hänt. Vi pratade lite smått med föraren efteråt. Vi visste inte riktigt vad vi skulle säga precis när det hade hänt. Tåget stannade till några hundra meter bort, hämtade andan och åkte sedan försiktigt vidare efter någon minut. 

Hur ser du på din egen och din väns avgörande insats?

– Jag ser mer att min vän gjorde den största insatsen men visst gjorde vi en stor insats för många människor. Tåget kunde ha spårat ur så det kunde ha gått riktigt illa med förödande konsekvenser. Det var tur att traktorn inte hade något schaktblad eller liknande framåt. Traktorn backade bort från spåret i sista sekund. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt