Annons:

Lärare rasar: Kommunen har inte anmält ett enda covidfall på skolorna

Ola Karlsson, skolchef inom Vimmerby kommun. Foto: Arkiv/Pixabay Foto: Privat

Lärare rasar: Kommunen har inte anmält ett enda covidfall på skolorna

Trots att många ur personalen vid kommunens skolor har varit sjuka i covid-19, har inte en enda anmälan om allvarligt tillbud lämnats in till Arbetsmiljöverket från Vimmerby kommun – trots att lagen kräver det om man har exponerats för viruset på jobbet. Detta har fått flera lärare att gå i taket.

Annons:

Covid-19 beskrivs i smittskyddslagen som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Om en arbetstagare exponerats för smittämnen från en allmänfarlig sjukdom i samband med arbetet är arbetsgivaren skyldig att, utan dröjsmål, anmäla det till Arbetsmiljöverket.

Anmälan om allvarligt tillbud ska också ske om en arbetsgivare i efterhand får kännedom om att en arbetstagare har exponerats för coronaviruset i samband med arbetet, skriver Arbetsmiljöverket på sin hemsida.

Många smittade - inga anmälningar

I Vimmerby kommun, liksom i de allra flesta kommuner i landet, har en stor mängd elever, lärare och annan personal på skolorna varit sjuka i covid-19. Distansundervisning har praktiserats i omgångar, och det är kanske inte helt osannolikt att tro att personer har smittats på skolan och/eller befunnit sig i närheten av smittade innan sjukdomen har brutit ut hos dem.

Trots det har arbetsgivaren Vimmerby kommun inte lämnat in en enda anmälan till Arbetsmiljöverket om allvarligt tillbud kopplat till covid-19 på någon av skolorna.

"Smittspårning har inte skett" 

Under våren har detta både retat upp och oroat flera lärare, som valt att kontakta oss.

– Det största problemet är nog att vi inte har fått någon som helst information om vi har varit i närheten av någon bekräftat covid-sjuk. Givetvis har vi det, massor med gånger, men jag kan inte påminna mig om att det gått ut något annat än ett allmänt mejl om att ”en individ" är smittad på skolan, säger en person ur personalen på en av skolorna.

–  Trots att vi haft så många fall både bland personal och elever på skolorna, så tror jag inte att smittspårning har skett över huvud taget, säger personen, som vill vara anonym.

Skolchefen svarar 

Och det är också där som svaret på frågan ligger. Åtminstone enligt skolchefen Ola Karlsson.

– Det är smittspårningsenheten hos Region Kalmar län som beslutar om smittspårning, vilket krävs för att vi som arbetsgivare ska anmäla till Arbetsmiljöverket om ett allvarligt tillbud. Vi har helt enkelt aldrig kunnat konstatera att någon har blivit smittad via arbetsplatsen. Smittspårningsenheten har fokuserat sitt arbete på vården, säger Ola Karlsson.

– Vi ska ha rutiner för om vi blir kontaktade av smittspårningsenheten i ett sådant ärende, och det har vi, men vi har aldrig blivit kontaktade. Att det inte har bedrivits någon smittspårning kan inte vi som huvudmän och arbetsgivare ta ansvar för, då det helt enkelt inte ligger på oss. Det är också anledningen till att vi inte har kunnat konstatera att en person blivit smittad på sin arbetsplats – vare sig i efterhand eller i en pågående smittspårning.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt