Annons:

Toppolitiker vänder i frågan om vindkraft ”Vi håller på att tappa kontrollen”

Höga vindkraftverk är ett stort problem enligt riksdagspolitiker Tomas Kronståhl (S).

Toppolitiker vänder i frågan om vindkraft ”Vi håller på att tappa kontrollen”

Tomas Kronståhl (S) riksdagspolitiker från Västervik har vänt i frågan om vindkraft. Han menar att de höga vindkraftverk som nu byggs är en fara för människor.

- När Västerviks kommun gjorde sin vindbruksplan var verken 75 meter höga, det är någonting helt annat idag, upp till 280 meter höga, säger han.

  

Annons:

Tomas Kronståhl har vänt i frågan om vindkraft. Han ser inte att vindkraftverk kan byggas i närheten där människor bor.

- Jag är för alternativa energisystem, men inte om det gör närboendes liv outhärdligt. Jag kommer att jobba hårt mot staten i vindkraftfrågan och försöka påverka så mycket jag bara kan, säger han.

Han menar att människor som bor på landsbygden ofta har valt att bo där och många gånger satsat pengar på en verksamhet de kan bedriva just där de bor.

- De ska inte behöva flytta bara för att vindkraftverken förstör deras liv, säger Tomas Kronståhl.

Han menar att i Sverige mäter man enbart decibel när det gäller ljud från vindkraftverk, inte det högfrekventa ljus som utlöser ångest och sömnsvårigheter.

- Om vi fullföljer alla planer på vindkraft i Västerviks kommun och på övriga platser i landet kommer vi att göra oss själva en björntjänst.

Har fyra verk runt sin tomt

Västerviks kommun upprättade en vindkraftsplan för åtta år sedan som visade var i kommunen det fanns möjlighet att bygga vindkraftsparker.

- Då var verken 75 meter höga nu är de upp till 280 meter. Vibrationerna från de höga tornen är enorma. Jag har pratat med människor som bor intill dessa höga vindkraftverk som säger att det är helt outhärdligt att bo i närheten av dem.

Tomas Kronståhl har sin bostad utanför Totebo och han ser med fasa hur det kommande vindkraftparken i Lervik drabbar honom.

- Jag kommer att få fyra vindkraftverk runt omkring mig med ett avstånd från 600 meter till en kilometer. Det kommer att vara omöjligt att bo kvar där, säger Tomas Kronståhl.

Han säger att Sverige har gjort ett stort misstag som låter vindkraften expandera så mycket i landet.

- Vi håller på att tappa kontrollen helt, säger Tomas Kronståhl.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt