Annons:

Joacim Johansson, vd för ALV, har all anledning att le efter juli månad. Foto: Simon Henriksson

Här är ALV:s julisiffror: "Med tanke på läget är det fantastiskt"

Igenbommat 2020. I år har Astrid Lindgrens Värld kunnat hålla öppet i både juni och juli. Nu har siffrorna för juli 2021 kommit. Totalt besöktes parken av 172 000 besökare. 

Annons:

Efter ett katastrofalt år 2020 med brinnande pandemi var läget väldigt osäkert inför sommaren 2021. Med begränsningar har Astrid Lindgrens kunnat ha öppet. 

Siffrorna är förstås inget annat än en succé.

Under juli månad har ALV haft 172 000 besökare i parken.

– Det är jättebra med tanke på läget. Vi har jobbat mot en nivå kring 5 700 gäster i parken per dag. Det har vi hållit och vi kan se från vecka 27 eller 28 att det har varit fullbokat nästan hela kommande vecka från söndagen. Den här veckan är det fullbokat tills på torsdag. Först på fredag finns det biljetter. Efter det år som var känns det fantastiskt, säger ALV:s vd Joacim Johansson.

För att få lite perspektiv kring julisiffrorna skiljer lite drygt 45 000 besökare från rekordåret 2019. 2018 besöktes parken av 177 000 personer. Då visste ingen vad covid-19 var – ändå var det endast 5 000 fler besökare.

– Det är inte särskilt långt från det, så det känns jättejättebra. 

Inte långt från 2018

Totalt under både juni och juli har parken haft 240 000 gäster. Rekordåret 2019 landade på 364 000 besökare för samma tidsperiod. 2018 var det 310 000 besökare. 

– Det känns helt fantastiskt att vi ligger på den nivån. Långt in på våren var vi osäkra och det var möten mellan Folkhälsomyndigheten och nöjesparksföreningen. Vi tyckte inte att vi fick tydliga besked. Med tanke på förutsättningarna är vi jättenöjda. 

Hur har det då fungerat i parken med att hålla avstånd och följa restriktioner? Bra, menar Joacim Johansson.

– Vi är inte olikt samhället i övrigt. Det finns gäster som sköter sig bättre och gäster som sköter sig mindre bra. Men i sin helhet har det funkat jättebra.

Känns det bittert att tänka på fjolåret med tanke på det?

– Bittert kanske inte är rätt ord, men jag tycker att det är tråkigt att vi inte fick möjligheten som djurparkerna fick. Jag lider med Gröna Lund och Liseberg också. Vi kunde lätt haft igång det, men det är historia nu. Det är bara att titta framåt.

Känslan: större andel svenska gäster

En stor fördel just den här säsongen är att ALV kan förbereda sig på exakt hur många gäster som kommer varje dag.

– Det finns för- och nackdelar med allt, men nu har vi haft ett maxtak och det har varit en förutsättning – inget alternativ. Inget beslut är taget, men spontant är det inget vi kommer jobba med fortsättningsvis. Just ett år likt detta har det varit bra dock.

Utan att ha någon färsk statistik tror Joacim Johansson att andelen inhemska gäster varit större i år.

– Vi brukar ligga på 80-20 eller 75-25, men känslan är att det är fler svenska nummerskyltar i år. Det är inga fakta eller bevis, men känslan är så. 

Börjar med nya projektet

Nu hoppas man på internationella gäster under augusti månad.

– Tyskarnas restriktioner har varit borttagna. Nu hör man lite om att det kan komma tillbaka, men vi hoppas att vi får fler internationella gäster nu. En del internationella gäster har inte haft koll på att man behöver förboka, så de har kommit till entrén och trott att det bara är att köpa en biljett. Då blir de jättebesvikna och det är lite synd att det är så.

Att det är betydligt fler turister sommaren 2021 än 2020 är tydligt.

– Jag har snackat med kollegorna på Björbacken och Stadshotellet bland annat och alla säger att juli har varit jättebra. Det märker man på alla sätt och vis. Vi hoppas det håller i sig nu. 

Under vecka 34 drar man också igång sitt projekt kring boendeutvecklingen.

– Vi hoppas kunna färdigställa det till midsommar 2022. Det ska bli jättespännande.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt