Annons:

Jesper Nilsson, till höger, är en innebandyprofil i Vimmerby som tycker det är självklart att vaccinera sig.

Många unga i Vimmerby avvaktar med vaccinet – var självklart för Jesper

Även om vaccin har släppts för 18–29 åringar är det ändå inte särskilt många som tagit sin första spruta ännu i åldersgruppen. Jesper Nilsson kommer från Vimmerby och berättar varför han valt att vaccinera sig.

Annons:

I Vimmerby kommun hade endast 50 procent av befolkningen i åldrarna 18 till 29 vaccinerat sig eller bokat tid för dos ett i slutet av förra veckan. Jesper Nilsson är 21 år gammal och är en av de 50 procent i Vimmerby som tagit sin första dos vaccin mot covid-19.

– Jag tog det för det lär säkert vara krav på att man ska vara vaccinerad. Jag vill göra det så jag kan få leva så normalt som möjligt och även för att vara mer skyddad.

Få ungdomar i Vimmerby som är vaccinerade

Jesper Nilsson tycker att det är konstigt att bara 50 procent vaccinerat sig.

– Det är rätt viktigt att ta sitt vaccin inte bara för sig själv utan även för sina anhöriga.

Konspirationsteorier

Många konspirationsteorier cirkulerar kring vaccinet och kanske är det en anledning varför många väljer att avstå vaccinet. En konspirationsteori som Jesper Nilsson har hört är att vaccinet är alldeles för oprövat. Han tror också att en del ungdomar tänker att det inte kommer hända en själv.

Jakt efter vaccineringstid

Bland Jesper Nilsson och hans kompisgäng är det ingen av dem som inte vaccinerat sig. Han berättar att alla var på jakt efter att få en tid så fort det släppte för 18–29 åringar.

– Det var ingen av dem som sa att, nej jag vill inte ta det.

Tror du att det är ett bra sätt av regionen att försöka nå ut till ungdomarna genom Snapchat?

– Ja, varför inte. Det är en bra marknadsförare eftersom alla sitter inne på snap. Tror däremot inte att göra reklam hjälper om man inte vill ta vaccinet. Tror att den största inverkan kommer från släktingar och vänner eller att det kommer bli krav på att vara vaccinerad för att resa osv.

Släppta restriktioner

Folkhälsomyndigheten har börjat släppa på restriktionerna men Jesper Nilsson säger att han känner fortfarande av dem men att han tror att vi går mot ljusare tider.

– Det jag saknar mest skulle jag säga är folkmassor och att inte behöva känna sig otrygg bara för att man står bredvid någon.

Annons:

Emma Petersson

emma.grindebo@hotmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt