Rötmånaden är här.
Foto: Pixabay
Rötmånaden börjar i slutet på juli och är ett gammalt begrepp. Det som händer är att maten påverkas av värmen och den höga luftfuktigheten vilket leder till att det blir dåligt fortare.
Håll maten kyld
Bakterier och mögel tycker om värme och fukt och kan göra oss sjuka. Därför är det viktigt att hålla sina kylvaror kalla. Se alltid till att ditt kylskåp ligger runt 4 grader. Om du går och handlar är det bäst att ha med sig en kylväska med kylklampar. Var noggrann med att livsmedel som ska stå i kylskåpet inte står för länge på köksbordet. Undvik att äta halvljumna bufféer eller mat som stått framme och svalnat för länge för att inte bli sjuk.
Glöm inte att tvätta händerna
Tänk på att ha rena händer och köksredskap när du hanterar mat under rötmånaden. Tvätta alltid händerna innan du börjar laga mat och ifall du inte har tillgång till vatten är det bra att ta med sig våtservetter och handsprit. Separera skärbrädor för kött och grönsaker och diska noggrant när du använt dem till att skära rått kött eller kyckling.
Minska svinnet
Planera din vecka för att inte köpa mer mat än vad som behövs. Lukta, titta och smaka för att avgöra om livsmedel fortfarande är ätbart. Mjölk går att dricka så länge den smakar bra, har den en sur lukt går det att använda den till pannkakor i stället. Grönsaker som kan vara missfärgade eller svampiga kan man bara skära bort de dåliga bitarna på. Bröd och frukt är utsatta under rötmånaden. Därför kan det vara smart att frysa ner brödet efter att du köpt det.