Annons:

Laila Naraghi (S) riksdagsledamot från Oskarshamn. Foto: Pressbild

Regeringsbeslut – Fler unga får låna till körkort

Regeringen har beslutat om en rejäl breddning av körkortslånet. Även 19- och 20-åringar som har en gymnasieexamen eller motsvarande, ska få ta del av lånet – oavsett om man är arbetslös eller inte. Initiativet kommer från rikskdagsledamoten Laila Naraghi som bor i Oskarshamn. 

Annons:

Körkortet har under senare år blivit allt viktigare för att ta sig in på arbetsmarknaden. Enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv ställer över 60 procent av arbetsgivarna krav på körkort idag. De grupper som har lägst körkortsinnehav är unga, arbetslösa och utrikes födda kvinnor. Det absolut vanligaste skälet till att fler inte tar körkort är, enligt Statens väg- och transportsinstitut, att man inte har råd.

– Körkort är ofta nödvändigt för att kunna få jobb, men det är dyrt. Har man inte råd att ta körkort är det svårt att få jobb, och har man inte jobb är det svårt att ha råd med körkort. Denna knut har jag kämpat för att lösa. Redan 2013 skrev jag en motion om detta. Många slöt upp och kämpade fram detta i partiet. 2014 gick vi till val på att införa körkortslån för unga. Och 2018 infördes det första viktiga steget. Närmare 34 000 har redan beviljats lån för att kunna ha råd att ta körkort. Nu fortsätter vi, det är mycket glädjande, säger Laila Naraghi, riksdagsledamot (S) i ett pressmeddelande. 

Även de som inte är arbetslösa kan låna

Motionen skapade stort engagemang inom arbetarrörelsen, inte minst i den facklig-politiska samverkan med LO och förbunden. Inför valet 2014 fanns körkortslån med bland Socialdemokraternas vallöften, något som också infördes under förra mandatperioden för unga arbetssökande. Nu har regeringen fattat beslut om en rejäl breddning av körkortslånet, så att även unga som fyllt 19 och 20 år och har en gymnasieexamen eller motsvarande får ta del av lånet - oavsett om man är arbetslös eller inte. Det innebär att över 200 000 fler unga nu får möjlighet att ta körkortslånet

.– Körkortslånet har varit en populär reform som möjliggjort för fler unga att ta körkort och därmed komma ut på arbetsmarknaden. Nu kommer än fler unga få chansen. Vi fortsätter arbetet, det är inte minst viktigt i ett län som vårt där bilen ofta är ett nödvändigt transportmedel, säger Laila Naraghi. 

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagensvimmerby.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt