Torgny Kindh är politiskt oberoende och har inte några ekonomiska intressen i någon form av elproduktion. Vår tidning talade med honom för att få en bild över vad som är relevant i den energidebatt som blossat upp de senaste månaderna i Sverige. Det är väldigt aktuellt just nu, när elpriset har ökat och nått skyhöga nivåer.
Lögner om kärnkraft
Han säger sig vara orolig för den debatt som nu förs av kärnkraftförespråkare, att det är dags att bygga mer kärnkraft i Sverige.
– Det är en lögn som de sprider och de upprepar den lögnen tills det kommer att tyckas vara en sanning, säger Torgny Kindh.
Kindh vänder sig bland annat mot uppgifterna om att kärnkraften är fossilfri.
– Det stämmer inte. Den har betydligt mer koldioxidutsläpp än både, sol- och vindkraft. Kärnkraften har tio gånger så höga koldioxid utsläpp, enligt Stadfords Universitets livscykelanalys.
Den andra lögnen är att de inte talar om varifrån uranet kommer som driver de svenska kärnkraftverken. En betydande andel kommer från Ryssland.
- Det håller man hemligt samtidigt som det förs argument att Sverige inte ska köpa in el som är producerad med rysk gas i Europa.
Kindh reagerar också på att förespråkare menar att de svenska stålföretagen som kommer att gå över till el för sin produktion av kolfritt stål, behöver el från kärnkraft.
- Det stämmer inte alls. De företagen har sagt att de inte vill ha el av fossilbränsle och där räknar de in kärnkraft. De vill ha förnyelsebar el i sina företag.
Kindh ger inte heller mycket för det som kallas generation 4.
– Den finns idag endast på ritbordet och om den byggs beräknas den bli betydligt dyrare än traditionell kärnkraft.
Sverige exporterar mer el än vad vi importerar
I Sverige exporterar vi mer el till andra länder än vad vi importerar. Export av el kan göras när vi har tillgodosett att det finns el till våra medborgare. Det är överkapaciteten som ska exporteras.
Det land Sverige exporterar mest el till är Finland. Landet har tidigare sagt att de kommer att starta ett nytt kärnkraftverk förutom det som tas i drift i år för att producera mer el till sin hemmamarknad.
– Det som skall startas upp i år är tolv år försenat med fydubbel kostnadsökning som följd. Det kärnkraftverket som man vill börja bygga fick beslut för elva år sedan men väntar fortfarande på bygglov. Anledningen till förseningen av bygglovet är troligen att Ryssland har gått in som huvudägare till kärnkraftverket. Det kommer vara Ryssland som skall bygga och driva kärnkraftverket. Finska försvaret har inte gett tillstånd till att det kärnkraftverket byggs. Samtidigt kommer det kärnkraftverket att vara beroende av rysk uran, säger Torgny Kindh.
Sverige har stor potential att minska elanvändandet
Hur ska Sverige kunna hantera en ökad efterfrågan på el?
– Det man inte talar om är att Sverige är ett av de länder som har stor potential att minska sin elanvändning. Vi är ett av de länder i Europa tillsammans med Norge som har högst elkonsumtion per capita. Vi har högre elanvändning än i Finland och det landet har lika kallt som vi har om vintrarna, säger Torgny Kindh.
Vi har fortfarande många villor med direktuppvärmning med el. Vi har ett antal fabriker med mekanisk tillverkning av pappersmassa som är mycket elkrävande.
– Tidningspappersbruket i Brakviken utanför Norrköping konsumerar ungefär lika mycket el som hela Malmö. Det är industrier som byggdes under 70-talet då elpriset var mycket lågt och dessutom betalar de endast 0,6 % i elskatt. Två av dessa bruk har i närtid lags ned, Ortviken och Kvarnsveden i Sundsvall respektive Borlänge. Denna massatillverkning kan idag tillverkas med fördel på kemisk väg som till exempel SÖDRA, i Mönsterås. Södra producerar dessutom överskott av el, säger Torgny Kindh.
Kapacitetbrist
Det finns perioder när det varken blåser tillräckligt för att skapa el från vindkraft eller att solen lyser så mycket att det går att producera tillräckligt med el för att försörja hela landet.
Hur ska man göra för att minska kapacitetbristen och på det sättet minska importen av el från utlandet?
– Det första är att vårda den kärnkraft som vi har idag. Driva den så länge den är ekonomisk och teknisk möjlig. Det andra är att det finns en oerhörd potential att bygga havsbaserad vindkraft och det tredje är att mellanlagra den el som blir ett överskott från vindkraften i batterier och vätgas.
Hur lagrar man el i vätgas?
– Man producerar vätgas i celler när vindkraften producerar mycket el. I dag produceras vätgas av naturgas, säger Torgny Kindh.
Vad kan man göra som konsument
Under vintern är det kallt i vårt land. Många hus är eluppvärmda och har fått väldigt höga elräkningar i år.
Vad kan man göra som enskild konsument för att minska sina elräkningar?
– Först och främst handlar det om att skriva fasta elavtal. Räkningarna sticker iväg under kalla vintrar som denna om man har rörligt avtal, säger Torgny Kindh.
Övriga tips:
* Sänk temperaturen inomhus, en grad gör stor skillnad
* Ta bort elförsörjningen till alla kontorsmaskiner som inte används. Ha inte i några laddningsattrapper som inte används.
* Byt till LED-lampor hemma
* Se över vilka vitvaror man har hemma, det är stor skillnad på hur mycket el de drar.
* Isolera huset. Ett eluppvärmt hus som läcker ut mycket energi drar mycket el.
* Stäng av lampor i rum som man inte vistas i
* Handdukstorken drar väldigt mycket energi
Vår tidning kommer att presentera en annan syn på kärnkraft, där Ane Håkansson, professor vid Uppsala universitet redogör för kärnkraftens fördelar.