Äldre har blivit av med 100 miljoner kronor under augusti månad.
Foto: MostPhotos
Tillvägagångssättet har varit såhär:
- En man i 80-årsåldern beställer medicin på en hemsida och betalar 600 kronor. När han ska verifiera sitt köp kommer han till en engelsktalande kvinna där han uppger sitt kortnummer. Vips så har 18 dragningar på totalt 15 000 kronor gjorts på olika utländska sidor.
- En kvinna i 90-årsåldern blev kontaktad via telefon av en person som uppger sig komma från en bank och som berättar att en person tagit ett lån i kvinnans namn. Bedragaren uppmanar kvinnan att komma till ett bankkontor, men när kvinnan säger att hon inte kan berättar bedragaren att han kan komma hem till henne. Väl hemma hos kvinnan kommer bedragaren över både kort och kod och därefter går han till en bankomat och tar ut 15 000 kronor.
"Väldigt stora värden"
Robert Loeffel är presstalesperson vid polisen:
– Vi har haft något fall i Nybro och något i Oskarshamn i helgen, med samma tillvägagångssätt. Senaste månaden har det varit väldigt stora värden som äldre blivit av med i både Kalmar län och Kronoberg. Ett populärt sätt just nu är att man får ett sms där bedragarna utger sig för att representera ett stort varumärke, där man ska ringa tillbaka och identifiera sig med Bank-ID. Det är miljontals kronor som försvunnit sista veckorna.
I hela Sverige bedöms 100 miljoner ha försvunnit från äldre bara i augusti.
– Vi jobbar med att försöka ta dem. Spåren går ofta rakt in i den grova kriminella verksamheten och gängen som skjuter varandra. Det är en lukrativ verksamhet, slår vi ut en kommer det ofta nya.
"Använd aldrig bankdosa"
Här är polisens tips för att undvika att bli lurad:
- Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
- Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
- Skaffa gärna en nummerpresentation till din telefon och var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar.
- Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
- Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
- Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.
Källa: Polisen