Annons:

BRUTALA RÅNET SPELADES IN –

Foto: Bildbyrån

BRUTALA RÅNET SPELADES IN – "BEVISLÄGET ÄR GOTT"

Det var den 17 september som en pojke i nedre tonåren blev rånad i Västervik. Pojken ska också ha blivit brutalt misshandlad och polisen har nu fem misstänkta i fallet. Gärningen fångades på film och i en aritkel i högerextrema Fria Tider riktas kritik mot både media och polis.
– Jag kan ha förståelse för att det rör upp känslor om man sett videon, säger åklagaren Nina Erlandsson, som leder förundersökningen.

Annons:

Den 20 september publicerade vår tidning en artikel om att en kille i nedre tonåren blivit utsatt för ett personrån i Västervik. Han ska då ha blivit angripen av flera andra ungdomar. 

– Man ska ha utdelat slag mot honom och sedan stulit två klädesplagg från honom också. Han ska ha fått ont i kroppen av smällarna, berättade Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen.

Då berättade han också att det fanns vissa uppgifter att jobba vidare med och att polisen arbetade för att identifiera gärningsmännen. Under måndagen publicerade högerextrema tidningen Fria Tider, som av Statens medieråd benämnts som en del av den "radikala högerpopulistiska nätmiljön", en artikel om händelsen där både polis och media, i det här fallet Dagens Västervik, anklagades för att mörka händelsen. 

Fria Tider har pratat med flera uppgiftslämnare som är starkt kritiska till att rubriceringen är rån och som menar att både media och polis lägger locket på. Fria Tider skriver att man tagit del av ett klipp som ska ha cirkulerat på Snapchat innan det försvann. Enligt Fria Tider ser man i klippet hur "ledaren för gänget" attackerar den ensamma pojken med ett slag i ansiktet.

– Då angrips han bakifrån av flera fega svin med struptag och slag i ansiktet och hamnar i underläge mot den drivande gängledaren, som sedan på ett avrättande sätt sparkar det försvarslösa offret i huvudet så man hör smällen tydligt. Därefter får han fler sparkar i huvudet och blir i försvarslöst tillstånd rånad på kläder väst och bälte, sammanfattar en av uppgiftslämnarna som Fria Tider haft kontakt med.

"Ser inget syfte att frihetsberöva dem"

Åklagaren Nina Erlandsson leder förundersökningen och bekräftar att även hon har tagit del av en videosekvens från händelsen.

– Jag har tillgång till en film från händelsen. När det gäller rånet har vi fem misstänkta, säger hon.

Men ingen som har frihetsberövats?

– Nej.

Varför inte?

– Det är unga personer det rör sig om. 

Hur unga?

– Det är lite blandat. Vissa är över 15 och vissa är under 15. 

Det riktas kritik mot att de misstänkta inte har frihetsberövats. Vad tänker du om det?

– De är så pass unga att jag inte tycker att det är rimligt i sammanhanget. Dessutom är bevisläget gott med tanke på filmen, så jag ser inget syfte med att frihetsberöva dem. 

Jag har inte sett filmen, men är det ett brutalt rån och misshandel?

– Först, bara för att förtydliga, utreder jag en grov misshandel och ett rån. Det är flera olika ärenden i samma. Tittar man på det som rubriceras som rån är det en misshandel utförd av flera personer. Ur den aspekten är det en grov misshandel och man avslutar misshandeln med att ta saker från pojken. 

"Kan ha förståelse för det"

Utöver rånet, där det finns fem misstänkta, utreder Nina Erlandsson också en grov misshandel. Där är en av de fem misstänkta för rånet målsägande. 

– Det är lite olika konstellationer och det var cirka en månad tidigare. Där finns det två misstänkta, men förutom att vissa personer är samma finns det ingen koppling mellan de två händelserna. Målsägande vad gäller rånet är inte inblandad i det ärendet. 

Det finns dessutom ännu fler rubriceringarna.

– Det beror på att jag får alla misstankar på de här misstänkta personerna. För en av killarna gäller det en helt annan sak, bland annat övergrepp i rättssak och skadegörelse. Men det är inte kopplat till det andra. Det finns ytterligare misstankar också, men på grund av förundersökningssekretesskäl kan jag inte säga något om det i nuläget.

Hur allvarliga skador fick målsägande efter rånet?

– Man har inte blivit inneliggande på sjukhus, så vad jag känner till var det varken ringa eller grova skador. 

Hur fortgår ditt arbete?

– Det rullar på. Nästa steg är att höra alla misstänkta i ärendet, annars är de flesta delarna klara. 

Kan du väcka åtal i närtid?

– Det är förhoppningen. Sedan är det ett ganska komplext ärende där jag hanterar flera olika misstankar i ett sammanhang. Det kan göra att det drar ut på tiden. 

Kan du ha förståelse för den här kritiken mot att ingen är frihetsberövad om man har sett filmen?

– Klart jag kan ha förståelse för att det rör upp känslor när man ser videon. Men det är väldigt unga personer det rör sig om och då krävs det väldigt mycket för att hålla dem frihetsberövade. Bevisläget är också bra och min förhoppning är att kunna väcka åtal så fort som möjligt. Då hoppas jag kunna lagföra de här ungdomarna, oavsett om de är frihetsberövade nu eller inte.

Dagens Västerviks ansvarige utgivare Jakob Karlsson säger såhär om kritiken: 

– Vi har inte haft kännedom om att händelsen spelades in och vi har inte fått in några uppgifter till oss med fördjupad information om händelsen. I det fallet sitter vi i händerna på den information vi får från polisen. Överlag försöker vi, utifrån våra resurser, alltid ge så detaljerad information som pressetiska regelverket inrymmer. När vi fick kännedom om filmen så gick vi vidare med en fördjupad artikel så fort vi kunde. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt