Annons:

FALSKA BANKMÄN LURADE ÄLDRE I VÄSTERVIK

Falska bankmän har gjort hembesök hos äldre i Västervik. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

FALSKA BANKMÄN LURADE ÄLDRE I VÄSTERVIK

Två falska bankmän knackade på hos en kvinna i 90-årsåldern. Lite senare hade hon blivit av med 10 000 kronor. Nu varnar polisen.

Annons:

Det var vid 11-tiden som en kvinna i 90-årsåldern i Västervik fick besök av två män. 

– Männen knackade på och utgav sig för att jobba på bank. Kvinnan släppte in dem och berättade att de skulle hjälpa målsägande. Hon lämnade över kortet och det visade sig senare att de varit och tagit ut pengar, säger Ulf Gollungberg vid polisen. 

Totalt blev kvinnan av med drygt 10 000 kronor. 

– Vi har sett samma modus tidigare och bland annat i Frödinge för några månader sedan. Ibland ringer man först och sedan kommer och besöker. Men det man kan slå fast är att banken inte agerar så här, säger Gollungberg. 

Hämtade kortet

Några timmar senare, vid 14-tiden, fick en annan äldre kvinna i Västervik ett telefonsamtal från en person som påstod sig komma från banken. 

– Hon fick svara på frågor om hur länge hon varit kund och så vidare. Den som ringde berättade att kvinnan skulle byta kort och därför skulle hon lägga sitt kort i ett kuvert och så skulle man komma och möta upp henne. 

Två män, som erbjöd sig att vara behjälpliga, kom hem till kvinnan för att hämta kortet. 

– Men ganska snabbt efter att hon lämnat över kortet lyckades hon spärra det. Det gjorde att gärningsmännen inte lyckades ta ut några pengar. 

Där stannade det vid ett bedrägeriförsök. 

"Släpp inte in okända"

Polisen varnar nu för den här typen av bedrägeri. 

– Nu när det här är känt, så är det sannolikt att man drar till andra orter. Men det här är ett modus man använt under lång tid och uppmaningen är att inte släppa in okända personer i sitt hem. Banken gör inte hembesök på det här sättet. 

Det enda polisen vet om de falska bankmännen är att de var propert klädda. I övrigt har polisen inget vidare signalement.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt