Annons:

  • Skrev manus på biblioteket i Vimmerby – nu gör dokumentären biosuccé

    Dokumentären "Nille på Ringsö" gör biosuccé. Foto: Pressbild

  • Skrev manus på biblioteket i Vimmerby – nu gör dokumentären biosuccé

    Ulf Bertilsson, som spenderar mycket tid i torpet mellan Djursdala och Frödinge, har gjort filmen.

Skrev manus på biblioteket i Vimmerby – nu gör dokumentären biosuccé

Journalisten Ulf Bertilsson gör succé med dokumentären "Nille på Ringsö". Stora delar av manuset skrev han på biblioteket i Vimmerby och nu väntar biopremiär i Västervik.
– Jag verkligen älskar Vimmerby, säger han entusiastiskt.

Annons:

På 1990-talet jobbade Ulf Bertilsson som journalist på Södermanlands Nyheter. Han valde sedan att starta eget och har bland annat haft Roxx som en av sina kunder. 

I många år har Ulf Bertilsson, som spenderar mycket av sin tid i ett torp mellan Djursdala och Frödinge, haft tankarna på att skildra historien om en man i den sörmländska skärgården. 

Han har sökt finansiering för sin filmidé i många år, men länge gick det trögt. 

– Jag stötte på ett annat sätt att leva än det konsumtionssamhälle de flesta av oss lever i idag. Det här var något helt annat och jag kände att någon borde göra en film om det här. När ingen annan gjorde det, så kände jag att jag fick göra det själv. Men det tog sju år att få ihop finanseringen och två år att göra filmen, säger Ulf Bertilsson, som haft hjälp av prisade och rutinerade Tom Alandh. 

Staffan Hellstrand har skrivit filmmusiken.

"Lever i samklang med naturen"

Dokumentärfilmen, som heter "Nille på Ringsö", handlar om 58-årige Nils Kjellberg som i början av 90-talet var juridikstudent i Stockholm. Han hoppade av både studierna och nutidssamhället. Han valde att bosätta sig på Ringsö, som är en liten glesbygdsskärgård i Sörmland. 

Där driver han en egen variant av självhushåll med hästar som huvudsakliga försörjningen. 

– "Nille" lever i samklang med naturen och årstidens växlingar. Det finns inga tankar på prylar eller annat som folk tänker på. Hästarna går fritt på ön och är nästan inne i huset. Det är ett väldigt annorlunda sätt att leva. 

Dokumentärfilmen släpptes på bio den 10 november och succén har varit både total och omedelbar. Filmen har gått på tre biografer inom Svenska Bio och har sålt fler biljetter än "The Marvels", som gått på 40 av Svenska Bios biografer.

Nu den 24 november släpps den på bio även i Västervik, Norrtälje och Härnösand.

– Jag kan ju inte biobranschen, men när jag skulle sälja in idén så var det ingen som trodde på det här. När den väl var klar så blev det för kort planeringstid, så det blev ett moment 22. Men nu har den kommit in bakvägen. 

Kommer på bio i Västervik

Ulf Bertilsson, som har kopplingar till trakten, är glad att den nu ska upp på bio i Västervik. 

– Vi stängde torpet för ett par veckor sedan, men jag älskar verkligen Vimmerby och vi är väldigt mycket där. Det är en underbar liten stad och alla kläder jag har på mig har jag handlat på Sandströms, säger han och skrattar. 

Stora delar av manuset till filmen har han skrivit på biblioteket i Vimmerby. 

– Jag har så dålig täckning i torpet, så jag har tagit med mig min stora skärm och suttit där. Personalen undrade nog om jag höll på med släktforskning, men jag har suttit och jobbat med filmen. 

När kommer den på bio i Vimmerby?

– Det är bara för bion i Vimmerby att höra av sig. 

Filmen är nu anmäld till Guldbaggen och kan nomineras som bästa dokumentärfilm.

– Mottagandet har varit helt otroligt. Jag är ju filmdebutant och till åren, så det kunde vi aldrig tro. Den har kommit igång på ett sätt vi inte trodde var möjligt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt