Annons:

Vimmerbybons debut gör succé – boken har skrivits på caféer

Vimmerbybon Peter Nyström, till höger, har nyligen släppt sin debutroman tillsammans med barndomsvännen Peter Mohlin. Foto: Magnus Liam Karlsson, Norstedts/Pressbild

Vimmerbybons debut gör succé – boken har skrivits på caféer

Kärleken tog Peter Nyström till Vimmerby för 13 år sedan. Nu har hans debut, Det sista livet, tillsammans med Peter Mohlin blivit en stor succé.
– Vi är både överrumplade och överlyckliga, säger han. 

Annons:

Den allra första deckaren skrev barndomsvännerna redan i tioårsåldern. Den blev aldrig tryckt – men 30 år senare släpptes debutromanen Det sista livet. 

I Sverige släpptes den i början av april och redan har den sålts på 14 språk. Den har 11 000 lyssningar på Storytel och var trea på Bookbeat i april. 

– Vi har fått jättebra respons. Det är svårt att ha en bild av det innan, för vi har aldrig gjort det här förr. Men den har gått väldigt bra. Den fysiska handeln kan jag inte svara för på rak arm, men vi är både överrumplade och överlyckliga, säger Peter Nyström, som bor i Vimmerby sedan 2007. 

Hans relation till Vimmerby började dock tidigare än så.

– Jag kom till Astrid Lindgrens Värld redan 1998 och det blev väldigt många somrar efter det. Jag har regisserat och bearbetat manus, men nu var det ett tag sedan jag gjorde något för ALV. 

Tillsammans med sin dåvarande partner gick flytten från Göteborg till Vimmerby. 

– Och sedan har jag blivit kvar. Man kan säga att det var kärleken som tog mig hit och jag har inga planer nu på att dra iväg. Planen är att barnen ska växa upp här, säger han.

Utspelar sig i Värmland

Men förstlingsverket, skrivet på caféer i Vimmerby, utspelar sig någon helt annanstans. Peter Nyström och författarkollegan Peter Mohlin är uppvuxna i Åmål och boken utspelar sig mestadels i grannlänet Värmland. 

En dotter till vd:n för ett av Sveriges mest framgångsrika företag försvinner spårlöst i Karlstad. Hennes kropp hittas inte, men hon tros vara mördas. Tio år senare vittnar FBI-agenten John Adderley i en uppmärksammad rättegång i USA och ska därefter sättas i vittnesskydd. Men han kräver att placeras i Karlstad – den stad han växte upp i 20 år tidigare. Han får ett nytt namn och ett jobb i cold case-gruppen som utreder det tio år gamla försvinnandet.

– FBI är emot detta, men det blir sedan tydligt att John har en koppling till det här fallet. Själva kontrasten med en FBI-agent i den värmländska myllan är också komisk. Det är mycket krockar och ett kulturellt minfält. Vi har jobbat hårt med att gå till botten med varje karaktär och försökt komma från karikatyrerna. Den är både och, det är bladvändarkänsla men vi tummar inte med karaktärerna. 

Det var annars det som duon föll på för ett antal år sedan. 

– Vi skrev en bok först, som vi skickade till agenturer 2013. Men alla stora förlag sa nej. Vi fick läsa deras feedback ofiltrerat och den stora svagheten var att vi inte gick på djupet med karaktärerna. Drivet och dramaturgin var bra, men det blev mer som ett filmmanus. 

Tv-serie i framtiden?

Boken har de båda jobbat på i flera år. Idén att skriva tillsammans igen – precis som i första klass – föddes en bakfull midsommardag i början av 2010-talet. 

– Vi sågs och drack öl ihop, men vi kände båda två att vi kommit till en fas i livet där luften gått ur lite på båda håll. Vi ville krydda det med något. Först var vi inne på att göra en tv-serie, men vi kom sedan fram till att vi skriver en bok ihop.

Drömmen om en tv-serie är emellertid inte död.

– Många säger att boken är väldigt filmisk, så det hoppas vi på framgent. 

"Minst en till"

Det sista livet blir definitivt inte det sista författarvännerna gör tillsammans. Att det blir en uppföljare är redan klart. 

– Det blir minst en till och vi vill fortsätta så länge det är roligt. Det är också lite lättare att lägga tid på det och försvara det för familjen när man vet att någon kommer läsa den. Uppföljaren kommer släppas någon gång under 2021. 

Den jobbar de båda med på varsitt håll. Peter Nyström mestadels på olika caféer i Vimmerby. 

– På ett fik har de lärt känna mig, där hänger jag en hel del, säger han och skrattar: 

– Vissa dagar blir det frukost, lunch och middag. Jag sitter ganska mycket på biblioteket med, jag tycker att det är ganska skönt att komma hem från jobbet när man är hemma.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt