Annons:

Micces nya utställning ska inspirera konstskolans elever

I dag öppnar Vimmerbykonstnären Micce Rylander sin nya utställning på Komedianten. Det är också startskottet för ett samarbete med Maja Westberg Enqvist och hennes konstklass på Folkhögskolan.

Micces nya utställning ska inspirera konstskolans elever

I helgen ställer Vimmerbykonstnären Micce Rylander ut i Komedianternas lokaler. Inom ramarna för utställningen initieras också ett kreativt samarbete med Folkhögskolans konstskola – en klass enbart för personer med någon form av funktionsvariation.

Annons:

Allt började egentligen med tavlan ”Stick å brinn för helvete!”

När Micce Rylander satte penseln på duken för ett par veckor sedan visste han inte riktigt vad det skulle bli.

– Men det blev en tydlig känga till mycket av det som är ont i vårt samhälle – en känga till alla åsikter som säger att ”olika” inte passar in i våra ramar. Ett manifest för olikheter, helt enkelt. Jag är där själv med min synskada – och man gräver ju där man står, säger Micce Rylander.

När Micce delade en bild av tavlan på sin Facebooksida blev responsen enorm och originalmålningen såldes på nolltid.

24 nya tavlor

I helgen visar Micce upp 24 tavlor i Komedianternas lokal på Storgatan i Vimmerby, ett tiotal av dem helt nya. ”Stick å brinn för helvete!” är en av dem.

– Den är ju ganska annorlunda jämfört med annat jag gör. Just tavlan ”Stick å brinn” har blivit någon form av manifest för olikheter. Den passar som handen i handsken som startskott för samarbetet med Folkhögskolan.

Konstklassen på Folkhögskolan består av tio elever som bland annat har det gemensamt att var och en har någon form av funktionsvariation. Varje tisdag och fredag träffas de och målar, och har gjort så i flera år.

Ska låta sig inspireras 

Maja Westberg Enqvist är tillsammans med en kollega ansvarig för konstklassen, och även hon är konstnär.

Maja beskriver klassen som en underbar och positiv grupp där eleverna stöttar och berömmer varandra.

– Klassen ska komma hit till Komedianten på tisdag och låta sig inspireras av Micces utställning. Micce målar ju på sitt sätt – har sin teknik och lite grova stil. Framför allt jobbar han med text i sina bilder. Jag tyckte att det kunde vara kul för konstskolan att sedan få testa på det framöver.

– De är absolut öppna för att testa nytt, men några kommer säkert tycka att det är lite ovant i början
Sedan kommer Micce upp till skolan och fungerar som inspiratör vid några tillfällen, berättar Maja Westberg Enqvist.

"Brinner för personer som är annorlunda" 

Micce Rylander ser samarbetet med Folkhögskolans konstklass som en ”superspännande utmaning”.

– Det kommer bli ett jätteroligt och givande möte för mig. Man vet aldrig vart det kan ta vägen, men det känns väldigt inspirerande och givande.

Micce och Maja har funnit varandra i kreativiteten och konsten, och båda tror att det kan bli fler samarbetsprojekt framöver.

– Maja ger mig en möjlighet att använda min kreativitet för att göra något gott. Jag känner att vi kan göra massor med saker ihop. Vi har ju inget facit på det här, eller vet hur det kommer att bli, men vi vet att vi vill just för att vi brinner med hjärtat för personer som är annorlunda, säger Micce Rylander.

När konstskolans elever är färdiga med sina kommande verk ska de ställas ut i Folkhögskolans matsal.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt