Annons:

  • Här, vid gamla halkbanan, byggs nya ställplatser för husvagnar och husbilar.

  • NCC, som bland annat byggde nya Villa Villekulla, har fått förnyat förtroende bygger nu upp det nya kvarteret i Den lilla staden.

  • Joacim Johansson framför området där det nya kvarteret nu byggs upp. Foto: Josefine Antonsson

Bygget av nytt kvarter i full gång – "En bra payback-tid"

Astrid Lindgrens Värld satsar vidare på sitt boende ”Den lilla staden”. Ett helt nytt kvarter
i sekelskiftesstil ska stå färdigt nästa år. 2023 beräknas hela bygget vara klart.
– Vi satsar mycket på att skapa miljöer som uppmuntrar till lek, både inomhus och utomhus, berättar vd Joacim Johansson. 

Annons:

I somras kom beskedet att ALV gör sin största satsning i företagets historia. 180 miljoner kronor satsas på boendeanläggningen ”Den lilla staden”, där det blir över 500 nya bäddar. Samtidigt byggs 150 nya ställplatser för husvagnar och husbilar. Nu har bygget påbörjats och flera hus är redan på gång att resas. 

– I första delen av den här etappen bygger vi 27 nya hus i sekelskiftesstil. Det är olika storlek, färg och form på husen, och vi fortsätter utveckla idén att förlänga känslan från parken ut till boendet. Det ska byggas i samma tidsanda, säger Joacim Johansson, vd.

Satsar på lekfulla miljöer

Han berättar att målet är att boendet ska kännas genuint och lekfullt.

– Vi satsar mycket på att skapa miljöer som uppmuntrar till lek, både inomhus och utomhus. 

Det nya kvarteret i ”Den lilla staden” ska stå färdigt vid midsommar nästa år, och till 2023 ska ytterligare ett kvarter färdigställas. Totalt rör det sig om 52 nya hus. Att ALV fortsätter att satsa stort på boende beror helt enkelt på att de det finnas en större efterfrågan än de kan tillmötesgå. 

– Många vill bo nära och kunna gå från sitt boende rakt in i upplevelsen. De vill inte behöva ta bilen, lasta i och ur barnvagnen och så vidare, säger Joacim Johansson.

"Skapar många andra fördelar under tiden"

Samtidigt som de nya husen byggs kommer en del av de äldre campingstugorna tas bort.

– Vi kommer inte ha något boende kvar som inte har dusch, toa och pentry.  Vi vill ha boenden som vi kan nyttja året runt, till exempel vid höstlovsöppet, och målbilden är att de ska nyttjas mer under andra delar av året också, säger Joacim Johansson.

Hur lång tid tar det innan en sådan här satsning betalar sig?

– Inte så lång tid som man kanske kan tro, inom en 15-årsperiod räknar vi med. Så det är en bra payback-tid, samtidigt som det skapar många andra fördelar under tiden. De flesta besöksmål har god lönsamhet på just boende. 

Tror du att det finns en rädsla för att ni ska konkurrera ut andra boendeaktörer? 

– Inför denna etapp har jag inte hört något personligen. Däremot vet jag att fanns det en del rädsla när vi skulle börja bygga Den lilla staden 2016. Men bevisligen har det blivit tvärtom. Samtidigt som vi byggt ut har våra kollegor ökat sin beläggning. Folk drar folk och ju tillgängligare vi kan bli desto bättre. 

Josefine Antonsson

Fotnot: Artikeln publicerades först i vårt printmagasin Näringsliv. Hela numret hittar du här.


Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt