Adnan Jahic från WSP, Thomas Svärd och Carina Östh från utvecklingsavdelningen och Jacob Käll, kommunstyrelsens ordförande utanför Åbros ciderfabrik där tisdagens möte ägde rum. Foto: Johanna Karlsson
Under tisdagen bjöd Vimmerby kommun in både politiker, tjänstemän och aktörer från den lokala livsmedelsindustrin för att presentera den förstudie som gjorts där möjligheterna undersökts för en hållbar livsmedelsindustri med särskilt fokus på vatten och resurseffektivisering.
– Vatten är ju en begränsad resurs börjar vi inse. Och den är inte gratis som vi kanske har trott länge. Men det är ju viktigt för oss allihop – för lantbruket, företag och oss medborgare. Kan vi då vara med på ett hörn som kommun för att underlätta samverkan kring det här så är det ju väldigt bra, säger Kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll.
Förstudien gjordes av Linköpingsföretag – Finns risker utifrån klimatfrågan
Linköpingsföretaget WSP fick uppdraget från kommunen att göra förstudien och var på plats för att berätta om slutsatserna.
– Vi har fått uppdraget att undersöka potentialen för att skapa en innovationsmiljö utifrån vatteneffektivisering. Det finns ju en del livsmedelsindustrier som är ganska stora inom kommunen här. Så vi har kollat på hur vi skulle kunna jobba med de här frågorna, och vad det finns för möjligheter och behov, säger Adnan Jahic som arbetet med förstudien.
Vad har ni kommit fram till i förstudien?
– Uppenbarligen finns det ett behov. Om man ser utifrån klimatfrågan så finns det risker framöver. Det kan uppstå torka. Eftersom vatten är en så viktig råvara, så kommer de här industrierna uppenbarligen bli påverkade på ett eller annat sätt. På något sätt behöver vi bli mer hållbara och resurseffektiva, men det finns också en möjlighet att skapa en innovativ innovationsmiljö. Andra bolag kanske kan poppa upp däremellan och skapa något – någons rest kanske kan vara någon annans råvara.
I förstudien nämns ett vattenteknikcentrum – finns det en tanke om att skapa ett sådant i Vimmerby?
– Det har varit någon sorts visionär utgångspunkt. Något att jobba utifrån och se om det finns behov av det, och om det skulle finnas möjligheter att skapa det. Och det fick vi höra idag, att det finns behov. Sedan om det blir ett vattenteknikcentrum eller något annat, det får vi se. Men behovet finns.
Käll om ett innovationscenter – ”intressant om det utvecklades här”
Jacob Käll tycker att tanken på ett vattenteknikcentrum, eller innovationscenter är en intressant tanke.
– Ja, det pratas ju om ett innovationscenter, och det tänker jag att man kan ha som mål. Det skulle vara intressant om det utvecklades här. Vi har den typen av industrier och kunskapsföretag, men vi har sagt det här idag också att det kan vara bra att utgå från ett praktiskt fall från början. VEMAB pratade till exempel om att man tillsammans med industrin byggt reningsverk, och det skulle man kunna utveckla ännu mer. Så jag tror mycket på det, att tar man sig an praktiska fall så skulle det kunna leda till att det blir ett kunskapscenter. Det finns ett väldigt stort intresse från företagen, men också från IVL och Linneuniversitetet som vi hade med här idag. De säger att de jättegärna är med och bidrar.
Kommer ni att fortsätta träffas och ha möten tillsammans med de aktörer som funnits med idag?
– Ja. Vi kommer att ta initiativ till nästa steg och nästa möte. Vi har konstaterat det här idag och flera har sagt att vi måste mötas. Det är då idéerna och de goda förslagen kommer.
”En ögonöppnare för många”
Förstudien har tagits fram av utvecklingsavdelningen tillsammans med WSP. Carina Östh, närlingslivsstrateg på utvecklingsavdelningen är nöjd med förmiddagen och glad över att vara i gång med arbetet.
– Det här har varit en ögonöppnare för många. Att vi kan göra mycket här och att vi med vår besöksnäring och vår livsmedelsindustri är en speciell kommun när det gäller vattenförsörjningen. Vi steppar upp här helt enkelt.
Kommundirektören – ”Ett ytterligare steg i vår utveckling”
I Sotenäs kommun har ett liknande projekt genomförts och resulterat i Sotenäs Symbioscentrum. Emma Ek från centret var på plats och gav konkreta exempel på hur arbetet där går till.
Även kommundirektör Carolina Leijonram var på plats och såg mycket positivt på dagen och de bollar som satts i rullning.
– Jag tycker det har varit otroligt intressant. Det är ju inspirerande att höra från Sotenäs, och jag tror att vi med den kunskapen vi fått och den här möjligheten och inspirationen kan fortsätta på det spåret.
Vad skulle det betyda för Vimmerby kommun?
– Ett ytterligare steg i vår utveckling. Ett viktigt ben att stå på. Just den här samverkan mellan olika externa aktörer och viktiga företag i kommunen i en sådan här viktig hållbarhetsfråga tillsammans med oss i kommunorganisationen, det är jättespännande.