Folkhälsomyndigheten mäter daglig tobaksrökning för att kunna avläsa folkhälsan och dess förutsättningar. Myndighetens statistik visar att socioekonomiskt utsatta grupper röker mer. Bland de som står utanför arbetsmarknaden eller har lägre utbildning ligger rökningen på tolv till tretton procent. Åldersgruppen som röker mest är personer 45-64 år med 7,8 procent. I åldersgruppen 16-29 år röker 3,0 procent dagligen.
Män födda i andra länder än Sverige röker mer än svenskfödda män. Kvinnor födda i andra länder än Sverige röker mindre än svenskfödda kvinnor. De län som röker mest var Skåne och Södermanlands län, och länen med lägst andel inkluderar Västerbotten, Västernorrland och Kalmar län.
Ett pågående arbete
Sverige har infört flera åtgärder för att minska rökandet bland befolkningen. I dag är det rökförbud på allmänna platser utomhus och alla cigarettpaket har varningsbilder. En del insatser som andra EU-länder har infört har inte införts i Sverige. Ett exempel på det är neutrala cigarettpaket där alla märken och sorter har samma färg och typsnitt.
Många svenskar snusar
Färre svenskar röker, men fler svenskar snusar än tidigare. I dag snusar cirka 24 procent av den manliga befolkningen och 6 procent av den kvinnliga befolkningen regelbundet. Det motsvarar ungefär en miljon svenskar. Enligt Swedish Match konsumerar medelsnusaren cirka 4 dosor per vecka. Norra Sverige snusar mer lössnus än andra delar av landet, medan södra Sverige gillar smaksatta miniprodukter som till exempel nikotinpåsar.
Fler väljer tobaksfria alternativ
Eftersom det numera finns så många tobaksfria alternativ för personer som vill konsumera nikotin är det lättare att undvika tobak. Utöver nikotin innehåller tobak andra skadliga ämnen som gör att många vill undvika växten. Det finns mer än 8000 skadliga ämnen i tobaksrök. Det är inte lika skadligt att snusa tobak, men det är inte helt ofarligt. Snus kan till exempel skada slemhinnan och öka risken för diabetes typ 2.
Nikotinpåsar är en vidareutveckling av vit portionssnus. Det är påsar som man lägger under läppen precis som snus, men de innehåller inte vanlig tobak utan tillsatt syntetiskt eller naturligt nikotin, smakämnen och utfyllnadsmedel. Nikotinpåsar kan ha olika smaker, missfärgar inte tänderna och luktar inte tobak. Här finns några exempel på olika produkter och smaker: niqo.com/se/kop-nikotinpasar
Andra väljer att använda e-cigaretter som innehåller en vätska med kemiska ämnen, smakämnen och nikotin. Ångan som andas in innehåller skadliga ämnen och det är ännu inte etablerat om det kan skada lungorna vid långvarig användning.