Annons:

  • Jättarna i branschen storvarslar – så går det för Vimmerbyföretagen

    Victor Rydersten är vd och Anders Nyström är försäljningschef på MIR-gruppen. Foto: Arkivbild

  • Jättarna i branschen storvarslar – så går det för Vimmerbyföretagen

    RM Snickeriers vd Mikael Carlsson säger att man märker av läget, men inte är i något läge där man behöver lägga ett varsel. Foto: Arkivbild

Jättarna i branschen storvarslar – så går det för Vimmerbyföretagen

Både Elitfönster och Svenska Fönster varslade ett stort antal anställda i veckan. Hur går det för Mir-gruppen och RM Snickerier?
– Det är tufft för oss också, inget snack om det, säger RM:s vd Mikael Carlsson.

Annons:

Under onsdagen varslade Elitfönster 165 anställda om uppsägning och samma dag kom beskedet att Svenska Fönster varslade 190 anställda. 

Det är två jättar inom fönsterbranschen som påverkas kraftigt av en fortsatt vikande marknad. Hur reagerar Vimmerbyföretagen Mir-gruppen och RM Snickerier som båda är fönstertillverkare på detta?

– För oss är läget toppen. Vi sjunker ingenting – kanske till och med tvärtom, att vi ökar lite till. Varslet som både Elitfönster och Svenska Fönster lagt är ju på grund av att de är väldigt stora på nyproduktion och bygghandel. De har haft några väldigt goda år när bygghandeln gått som tåget, så den här nedgången påverkar dem väldigt hårt. Men även om det ser bra ut för oss är det ändå en oro såklart, säger Victor Rydersten, vd för Mir-gruppen.

Vimmerbyföretaget jobbar med stora renoveringsprojekt och ofta med stora fastighetsbolag. 

– Vi jobbar ju på ROT-sidan och många av våra kunder har saker budgeterat som de behöver göra. Vi har också hört att vissa lägger det på is, men vi har inte påverkats mycket alls. Med respekt för att det kan vända väldigt fort ser det ut att bli ett bra år. 

Mir omsatte drygt 90 miljoner kronor under 2022 och gjorde ett resultat efter finansnetto på knappt åtta miljoner. 

– Vi är inte så jätteintresserade av att växa ytterligare. Vi måste självklart tjäna pengar i bolaget för att utvecklas, men det är ingen jätteprispress ännu. Det kommer nog bli slagsmål om jobben, men vår starka sida är att vi både tillverkar och monterar. Det är vårt koncept och det gör oss attraktiva, säger Victor Rydersten. 

Cirka 35 anställda

Mir-gruppen har i dagsläget cirka 35 anställda. Montagedelen ligger utanför och montörerna har egna bolag. 

– Det gör att vi sysselsätter kanske 55 till 60 personer egentligen, men de har egna bolag sedan några år tillbaka. 

Blir det en oro när de stora jättarna varslar så pass många?

– Klart att det skapar viss oro. Det kan vända väldigt fort, även om vi har bra beläggning under lång tid framöver. Vi är bokade en bra bit in på nästa år och det är i sådana fall till nästa år. Fördelen för vår del är att företag som Svenska Fönster och Elitfönster behöver mycket mer fönster för att fylla sin produktion. För oss som är lite mindre blir det inte lika påtagligt när det börjar blåsa. 

"Tufft för oss också"

Mikael Carlsson är vd på RM Snickerier och har bara hunnit se rubrikerna kring de omfattande varslen i branschen när vi ringer.

– Det är tufft för oss också, inget snack om det. Vi har fortfarande jobb och har inte tänkt göra något i dagsläget. Vi har klarat oss genom alla andra konjunkturer, men den här blir nog längre. Elitfönster och Svenska Fönster är så pass stora jämfört med oss som har 2,5 procent av marknaden. Det blåser mycket mer när man är så pass stora. Får vi in några affärer så klarar vi oss ett tag, men vi hoppas såklart att det ska vända uppåt, att inflationen och räntorna ska gå ned, säger han. 

I november trodde Mikael Carlsson att det skulle bli tufft.

– Men det har flutit på rätt så bra hela våren och vi är nöjda hittills, men det kan gå fort också. Säljer man inget på en månad så märks det, men vi tror att det kommer se bra ut åtminstone fram till mitten av september. 

I Vimmerby har RM cirka 45 anställda. Dessutom har man en fabrik utanför Kalmar som gör dörrar.

– Hösten får utvisa hur det blir, men vi är förhoppningsfulla och kämpar på. Man ska aldrig säga aldrig utan vi ser ett par månader framåt. Får Elitfönster mindre att göra kanske de riktar in sig mer på vår marknad och det finns bara en viss efterfrågan, men just nu är det inte aktuellt att vi gör något. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt