Annons:

Nu är högsäsongen över för ALV – så många har besökt parken

Astrid Lindgrens Världs högsäsong är nu över. Joacim Johansson är nöjd, även om rekordåret 2019 inte kommer slås. Foto: Simon Henriksson

Nu är högsäsongen över för ALV – så många har besökt parken

Sommaren lider mot sitt slut. I går tog högsäsongen och varje dag-öppet slut på Astrid Lindgrens Värld. Hittills har parken haft 417 500 gäster.
– Det är ingen rekordsommar, men det är en bra sommar, säger vd Joacim Johansson.

Annons:

Farhågorna var flera för Astrid Lindgrens Värld inför den här sommaren. Skulle svensken prioritera ett parkbesök i ett svårt ekonomiskt läge?

Det har man gjort och det har även varit många utländska gäster under högsommarsäsongen. Söndagen avslutade en sommar där ALV haft öppet varje dag och man går nu över till helgöppet fram till september månads slut.

– Det har varit en bra sommar, men ingen rekordsommar. Vi ligger jämfört med fjolåret fyra procent upp i gästantal i parken. Det är vi nöjda med, även om vi mot målbild ligger tre procent efter. Då är perspektivet en halv miljon besökare, säger ALV:s vd Joacim Johansson.

Hittills har 417 500 gäster besökt parken. För att nå målbilden behöver ALV hämta igen 14 000 besökare.

– Ingenting är omöjligt, men det blir ganska. Det är inget som pekar mot att vi kommer nå en halv miljon gäster nu. 

Hans förstörde festen

Enkelt summerat blev maj och juli bättre än förväntat medan juni och augusti blev något svagare. 

– Vi hade någon dag mer öppet i maj och juli blev också bättre. Vi tappade lite i juni och augusti. I juni var det värmen som påverkade och i augusti var det Hans som förstörde en del. Summa summarum är vi nöjda. Det fanns en osäkerhet inför hur många som skulle prioritera ett parkbesök i det här ekonomiska läget. 

2022 besöktes Astrid Lindgrens Värld av 409 900 besökare under samma tidsperod. 

– Jag är glad över att slå tidigare år, även om vi inte når målbilden. 

"Talar gott om oss"

Kvarstår gör fyra sensommarhelger och hela höstlovet. 

– Ett rimligt mål nu är kanske 485 000 eller 490 000 besökare. Det är nära målbilden och vi är nöjda med det, men bra kan alltid bli bättre. 

Vad ser du för förklaringar till att så många ändå besökt er?

– Det jag återkommande nämner är ju våra fantastiska medarbetare och det jobb alla gör. Man håller parken ren och snygg och det gör att gäster talar gott om oss, och rekommenderar andra familjer att komma hit. Känslan är också, även om vi inte har statistik på det ännu, att vi haft fler utländska gäster. Det har också spenderats mer per gäst och varit bättre än under ett antal år. Det är klart att kronan har påverkat med. Som tysk och dansk får man väldigt mycket för pengarna hos oss. Vice versa gäller ju för den inhemske gästen, där det kostar mer att åka utomlands. 

ALV har nått drömgränsen, en halv miljon besökare, en gång och det var 2019. Då hade parken besök av 530 000 gäster. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt