Annons:

Åke Hammarskjöld är årets Vimmerbybo:

Tunaprofilen Åke Hammarskjöld har utsetts till årets Vimmerbybo. Foto: Ossian Mathiasson

Åke Hammarskjöld är årets Vimmerbybo: "Hedrad och tacksam"

Årets Vimmerbybo 2022 är utsedd. Tunaprofilen Åke Hammarskjöld fick ta emot priset på kvällens företagsgala på Brygghuset.
– Jag känner mig hedrad och tacksam, säger pristagaren.

Annons:

Varje år utses årets Vimmerbybo i kommunen. I kväll, när det vankades företagsgala och oktoberfest på Brygghuset i Vimmerby, var det dags att dela ut 2022 års pris. 

Det gick till Tunaprofilen Åke Hammarskjöld.

– När jag fick beskedet blev jag överraskad, men jag blev ju inte överraskad nu i kväll, säger Åke Hammarskjöld och skrattar. 

Han hade med andra ord inte väntat sig den här fina utmärkelsen.

– Jag är både hedrad och tacksam, och väldigt glad för det. 

Vad betyder det att bli Årets Vimmerbybo för dig?

– Jag har alltid haft inställningen att om man har det bra och är frisk, så ska man försöka hjälpa till i samhället. Det går inte bara att sitta och klaga över politiker, stat och kommun, utan man måste själv försöka bidra. Det försöker jag och har jag försökt att göra. Juryn har pekat på mitt ideella engagemang för landsbygden och jag vill dela det här priset med andra som jobbar för en levande landsbygd. Landsbygden är en tillgång för oss alla. 

Driver Tuna gård

Åke Hammarskjöld driver släktgården Tuna gård ute i Tuna och även företaget Tuna Grus. Han är därtill engagerad i en rad projekt i inte minst Tunatrakten. 

Han tänker även fortsättningsvis engagera sig i landsbygdsutveckling. 

– Att stå upp för landsbygden är viktigt för mig. Vi kommer få mindre resurser och det är bara att acceptera. Då måste vi ta initiativ själva och inte skälla på politiker eller liknande. Vill få man något gjort får man vara med och bidra själv.

Hur känns det att som just Tunaprofil bli Årets Vimmerbybo?

– Det känns väldigt bra. Jag är verkligen hedrad. 

Hur firar man ett sådant här pris?

– Jag får väl se om det finns något gott att dricka i baren kanske.

I juryn för Årets Vimmerbybo sitter Christian Ingemarsson, Carolina Leijonram och Marcus Hamlin.

Fakta

Så här lyder motiveringen till att Åke Hammarskjöld blir årets Vimmerbybo:  

"Årets Vimmerbybo har framgångsrik lyft Tuna Gård genom att prioritera kvalité och långsiktighet inom olika områden som skog, bostäder, kultur och jordbruk. Han har även grundat Tuna Grus som har bland annat bidragit till nya arbetstillfällen. 

Årets Vimmerbybo har utfört ideellt arbete under många år, utan personlig vinning, men med stor nytta för bygden. Det finns också skäl att nämna betydelsefulla insatser kring mataffären, skolan, idrottshallen och servicelägenheter i Tuna. Likaså skapandet av Lövparken och kärleksstigen i Tuna. 

Årets Vimmerbybo har även varit drivande i utbyggnad av fiber, etablering av utegym, arrangemang kring Tunadagen, att organisera olika konserter samt traditionella julshower. Han har även engagerat sig i olika styrelsegrupp inom föreningar. 

Årets Vimmerbybo har under många år bidragit och bidrar starkt till att Tuna är en plats där föreningar och aktörer inom besöksnäringen samarbetar med framgång och strävar efter en livskraftig landsbygd". 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt