Annons:

Mardröm för regionen – flygbolaget i ekonomisk kris

Det enda bolaget som trafikerar Region Kalmars flygplats i Kalmar ansöker om rekonstruktion. Foto: MostPhotos

Mardröm för regionen – flygbolaget i ekonomisk kris

SAS lade ned linjen till Kalmar. Och nu har det enda bolaget som trafikerar regionens flygplats ansökt om rekonstruktion.
”Bolaget måste nu agera för att säkra långsiktig finansiell stabilitet”, skriver BRA i ett pressmeddelande.

Annons:

SAS lade nyligen ned sin flygförbindelse mellan Kalmar och Stockholm. Sedan dess är det enbart BRA som trafikerar linjen med dagliga turer mellan Kalmar och Bromma. Nu har BRA ansökt om rekonstruktion för sju av koncernens tretton bolag.

”Flygbranschen präglas av höga fasta kostnader och små marginaler. Bolaget måste nu agera för att säkra långsiktig finansiell stabilitet. Målet med den legala processen är att, vid sidan av ett antal förbättringsåtgärder, sanera skulder och omförhandla avtal för att säkerställa jobb, bevara den viktiga flyginfrastrukturen och tillgängligheten i Sverige samt att skapa långsiktigt hållbara förutsättningar för BRA”, skriver man i ett pressmeddelande.

Kunder påverkas inte i det här skedet och alla flygningar kommer att genomföras som planerat.

"Olyckliga faktorer"

BRA har flest inrikeslinjer i Sverige av alla flygbolag och cirka en miljon resenärer per år.

– Just nu har en rad olyckliga faktorer försatt oss i en svår situation. Att fatta det beslut vi nu har tagit är nödvändigt för att ta ansvar för jobben, flyginfrastrukturen i Sverige och verksamheten långsiktigt. Vi kommer att fortsätta vår högt uppsatt ambition om att ställa om flygbranschen till fossilfritt så snabbt det är möjligt, säger Per G. Braathen, styrelseordförande och ägare av BRA.  

Enligt pressmeddelandet är ägarna beredda att gå in med mer kapital om rekonstruktionen går igenom – alltså om bolaget lyckas få sina skulder nedskrivna.

BRA hoppas att rekonstruktionen ska vara klar första kvartalet 2024.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt